• Krízová situácia

          • V druhý školský deň sme určite náročnú krízovú situáciu spojenú s nahlásením možnej hrozby, určite nečakali. Po krátkej porade a náročnom rozhodnutí sa vedenie školy rozhodlo postupovať podľa bezpečnostných predpisov a štandardných postupov a všetkých žiakov bezpečne a rýchlo evakuovať na určené miesto mimo školy, kde boli aj naďalej pod dozorom a v bezpečí a kde si ich neskôr prevzali rodičia, alebo boli odprevadení na autobusovú zastávku. 

            Veľkou výzvou však bol obed pre malých škôlkárov, keďže škola bola uzatvorená a nikto do nej nesmel vstúpiť. Ani trošku sme nezaváhali, konali sme duchaprítomne a spojili všetky svoje sily. Presunuli sme sa s pani kuchárkami do ,,prepožičanej obecnej" kuchyne a vymysleli parádny obed. Malí škôlkári si určite pochutnali. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pri tom pomáhali. 

          • Otvorenie nového školského roka 2024/2025

          • Vitaj, vitaj, milý prvák, veď už nie si malý,

            boli chvíle, keď ste všetci poobede spali.

            A už prišiel ten čas krásny, keď ťa čaká škola,

            šlabikár a písanie nás volá!!!

            Tieto slová zazneli v piesni na slávnostnom otvorení školského roka 2024/2025. Ešte však pred príchodom na školské nádvorie sme si vypočuli povzbudivé slová nášho nového pána farára Patrika Vojteka na svätej omši. Hoci sa deťom do školy sprvu veľmi nechcelo, po týchto slovách sa pomaličky začali tešiť na svojich spolužiakov, kamarátov, novú pani riaditeľku Mgr. Ing. Barborku Glovu, pani učiteľky, pánom učiteľov a celý personál. 

            Na školskom nádvorí všetkých prítomných očarili maskoti Mickie a Minnie. Moderátorka Nelka Sedláková sa ujala úvodného slová. Po nej nám všetkým krásne zarecitovala báseň Terezka Imrichová. Nová pani riaditeľka sa prihovorila prváčikom, ale aj najstarším deviatakom. Vo vynovenej škole popriala všetkým veľa úspechov a krásny školský rok. Po jej príhovore nás pozdravil aj pán starosta Ing. Miloš Barcal. Neskôr zazneli slová piesne v podaní pani učiteľky Mgr. Moniky Németovej a ekonómky Ing. Jany Beliovej. Prváci sľúbili, že budú vzornými žiakmi a za odmenu získali od pani riaditeľky vrtuľky, a od pánov starostov šiltovky. Prítomný pán farár požehnal nás aj školu a taktiež nám poprial všetko dobré. Tak si držme spoločne palce, nech je tento školský rok pre nás úspešný. 

          • Tanečná horúčka

          • V predposledný týždeň pred koncom školského roka sme si opäť zatancovali v rámci ,,Tanečnej horúčky". Tance ako ,,Čivava, Belgický tanec, Daj pravú ruku vpred, Jerusalema či Jede jede mašinka..." už ovládali takmer všetci žiaci. Červené, zelené, modré a biele tričká sa na našom školskom tanečnom ,,parkete" len tak striedali. Krásne slnečné počasie nám ku skvelej nálade tiež prialo. Už teraz sa tešíme opäť o rok. 

          • Futbalový turnaj v Sokoľanoch

          • Dňa 20.6.2024 sa žiaci špeciálnej triedy pod vedením Františky Farkašovej a sociálneho pedagóga Igora Hákyho zúčastnili futbalového turnaja v Sokoľanoch. Celkovo sa zišli štyri mužstvá, ktoré bojovali o prvenstvo. Jednotlivé turnaje boli vyrovnané. Naši žiaci nakoniec obsadili krásne 2.miesto, z ktorého sa veľmi tešili. 

          • Výlet do Nestvillu

          • V pondelok 17. júna žiaci 5.A, 8. a 9. ročníka cestovali do Starej Ľubovne a neďalekého Hniezdneho, kde sme navštívili čokoládovňu a liehovar Nestville a najväčší labyrint v strednej Európe vo Viktóriiných záhradách. Výlet sme začali výrobou čokoládových lízatok a tí starší expozíciou liehovarníctva. Po výborných palacinkách sme sa presunuli do labyrintu, ktorý preveril orientačné schopnosti našich žiakov. Každému sa podarilo dôjsť k vyhliadkovej veži, odkiaľ bol krásny výhľad na Ľubovniansky hrad. Popoludní sme sa vrátili síce unavení, ale s novými a zaujímavými zážitkami.

          • Koncoročný výlet 6.A triedy

          • V utorok 18.6. sa žiaci 6.A triedy v sprievode p.uč. Uhalovej a Sajkovej vybrali na celodenný výlet do Košíc. Začali v Miklušovej väznici, kde sa dozvedeli zaujímavé informácie o košickej histórii. Expozícia bola niekedy trochu strašidelná, ale všetci sa z väzenia vrátili živí a zdraví. Pokračovali návštevou zábavného centra Steam Factory, kde si po chutnom obede vyskúšali rôzne atrakcie. Napríklad lanové centrum, detský svet, laser tag či arkády. Po akčnom popoludní nasledovala ešte krátka zastávka v McDonalde a mohlo sa ísť domov.

          • Výsledky súťaže Englishstar

          • 25.4. 2024 sa uskutočnila medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií. Táto súťaž nielen preverí jazykové zručnosti žiakov, ale ich aj pripraví na ďalšie testovania. Do súťaže sa prihlásilo 35 žiakov našej školy a štyrom z nich sa podarilo získať plný počet bodov.

            100% záskali: Jeremias Straka z 2. ročníka, Noemi Kollárová z 3. ročníka, Ján ČerkalaSimona Peková zo 4. ročníka.

            Výborne si počínali aj ďalší 17 žiaci:

            1. B - Richard Ridarčík: 98%

            2. roč. - Gabriela Čorbová: 94%

            3. roč. - Richard Palenčár: 96%, Anna Kmecová a Kiara Majorošová 93%, Barbora Vargová: 92%

            4. roč. - Nela Sedláková: 98%, Natália Kmecová a Lea Kožejová: 97%, Barbora Čarná a Jakub Pelčarský 95%, Liliana Kováčová 93%, Klára Pavlíková: 92%

            6. B - Eva Kmecová: 95%

            7. roč. - Tobias Janke: 93%

            8. roč. - Alex Benko: 97% a Tomáš Sedlák 91%. 

             

            Tešíme sa z úspechov našich žiakov a prajeme im ešte veľa ďalších.

          • Školský výlet - mesto Levoča, ZOO Spišská Nová Ves

          • Dňa 13. 6. 2024 sa žiaci 5.B, 6.B a 7. ročníka zúčastnili školského výletu. Ako prvé navštívili vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči, z ktorej bol krásny výhľad na celé mesto. Druhá skupina žiakov zatiaľ navštívila Archív mesta Levoča. Neskôr sa časť žiakov presunula do vnútra Baziliky sv. Jakuba, kde mohli obdivovať oltár, ktorý vytvoril majster Pavol z Levoče a je najväčší svojho druhu. Taktiež prešli aj staroveké námestie. Nevynechali ani návštevu historickej radnice, kde sa dozvedeli legendu o Levočskej bielej pani. Zaujímavá bola tiež návšteva Kláštora minoritov. Poobede sa žiaci presunuli do ZOO v Spišskej Novej Vsi. ZOO nie je veľmi veľká, ale o to je zaujímavejšia. Žiakom sa tam veľmi páčilo.

          • V slnečný deň sa putovalo...

          • Po upršaných dňoch konečne vykukol slnečný deň a niektorí odvážni žiaci sa v sobotu 15. júna 2024 vybrali na pešiu púť z Belže do Hanisky. Začali v grécko-katolíckom kostole v Belži, putovali poľnými cestami cez Grajciar, čas si vypĺňali súťažami, spevom, plnením rozličných úloh, ale aj sa postupne po desiatkoch pomodlili radostný ruženec, nakoľko túto púť obetovali nielen za svoje rodiny, ale aj za novokňazov Slovenska. Nech slniečko z oblohy stále svieti aj v ich srdiečkach.

          • Školský výlet žiakov 1. stupňa

          • Dňa 12. 6. sa žiaci 1. stupňa zúčastnili výletu v Košiciach. V ranných hodinách sa autobusom presunuli do centra mesta, kde si spravili prehliadku Dómu sv. Alžbety, ,,Spievajúcej fontány", mestského parku a obchodného domu Urban. Následne si pochutnali na osviežujúcej zmrzline v cukrárni Aida a spoločne sa presunuli do bábkového divadla na predstavenie Pinokio, ktoré všetkým žiakom vyčarovalo úsmev na tvári a zanechalo v nich krásne spomienky na tento deň.

          • Tanečná horúčka začína....

          • Milí žiaci, tanečníci, 

            od pondelka začíname tanečnú horúčku počas veľkej prestávky. Tak ako aj po minulé roky Vás všetkých na ňu pozývame. Nezabudnite si obliecť to správne tričko a to: 

            - v pondelok ČERVENÉ

            - v utorok ZELENÉ

            - v stredu MODRÉ

            - v štvrtok BIELE

            - v piatok opäť ČERVENÉ. 

            Tešíme sa na Vás! 

          • Návšteva krypty pod kostolom v Haniske

          • V dňoch od 12. do 13. júna 2024 žiaci 5. až 9. ročníka mali možnosť navštíviť kryptu, v ktorej sú pochovaní členovia grófskych rodín, ktorí žili a pôsobili v Haniske od postavenia kostola v r. 1656. Nás osobitne zaujal posledný manželský pár, o ktorom máme najviac informácií – Rudolf a jeho manželka Jacqueline Zichyovci. Každú skupinu žiakov v kostole privítal pán farár Jozef Ondovčák, prihovoril sa im, povzbudil ich a sprevádzal do krypty. Nech aj táto skúsenosť prispeje k lepšiemu poznaniu prostredia, v ktorom žijeme.

          • Týždeň zelenej dopravy

          • Poďte do školy na bicykli, peši alebo na autobuse. Ide už o tretiu výzvu na využívanie ekologických spôsobov dopravy. Akciu ogranizujeme v rámci projektu Erasmus+ Dôležitosť malých krokov. Keďže to už bude jedna z našich posledných projektových aktivít, dúfame, že bude úspešná a že sa zapojíte v čo najväčšom počte. Na priebeh výzvy bude dohliadať Zelená ambasáda.

          • Deň detí

          • 7. jún bol  na našej škole iný ako ostatné dni. Bol venovaný deťom a ich krásnemu sviatku, preto sme učenie vymenili za hry a zábavu. Počasie nám síce neprialo, nás to však neodradilo a športové stanovištia sme si pripravili na chodbách a v triedach. Prvý stupeň súťažil v zaujímavých športových disciplínach - skoku vo vreci, slalome s lyžicou, kope na bránu, skákaní škôlky, lúštení osemsmeroviek. Druhý stupeň súťažil v bedmintone, v spoločenských hrách, riešili ekokvíz, vedomostný kvíz, skladali tangrami. V telocvični prebiehal celé dopoludnie volejbalový turnaj, ktorý vyvrcholil posledným zápasom víťaznej triedy - deviatakov s tímom učiteľov. Pre všetkých žiakov boli pripravené pekné odmeny, sladkosti a výborná zmrzlina. Večer sme pokračovali 1. ročníkom Letného kina. Pri pozeraní rozprávky Coco si deti pochutnávali na popcorne či cukrovej vate. Spolu sme prežili bláznivý deň plný zábavy, smiechu a dobrej nálady a filmový večer tomu dal krásnu bodku. 

          • Škola v prírode - Donovaly

          • V dňoch od 27.5.-31.5.2024 sa vybraní žiaci 2., 3. a 4. ročníka spolu s pedagogickým dozorom zúčastnili rozprávkového pobytu v krásnom prostredí Donovaly na rozhraní pohorí Veľká Fatra, Starohorské vrchy a Národného parku Nízke Tatry.

            Od prvého dňa sa škola v prírode pod záštitou animátorov z Tramptárie niesla v kráľovskom, rozprávkovom duchu. Po príchode do hotela Vesel nás so širokým úsmevom vítali animátori, ktorí nám pomohli s ubytovaním. Následne nás čakal kráľovský obed a spoločná príprava na kráľovskú korunováciu. Žiaci s nadšením vyrábali erb, dary pre kráľa a kráľovnú, vymýšľali pokrik pre svoju družinu. Taktiež sme sa zoznámili s ostatnými družinami a animátormi. Po olovrante si každá izba zhotovila emblém. Záver tohto dňa sme ukončili slávnostnou korunováciou kráľa a kráľovnej a úvodným prvým bálom.

            V utorok po rozprávkovej rozcvičke a bohatých raňajkách nás čakala kráľovská výzva v podobe výstupu na hôľnatý vrchol Novú hoľu, ktorá sa nachádza nad Donovalmi vo výške 1361 m n. m. Po návrate a chutnom obede sme sa presunuli do rozprávkového sveta Pavla Dobšinského – Habakuky, kde sme si pozreli ľudové rozprávky a za peniaze pod názvom ,,habakuky“ nakúpili rôzne maškrty a suveníry. Vo večerných hodinách nás čakala zábavná súťaž Tipovačka a disco.

            V tretí deň po rozcvičke na nádvorí a raňajkách naše kroky smerovali ku kráľovským remeslám. Vybrať si z bohatej ponuky hier bolo naozaj ťažké. Avšak každý si našiel to svoje. Po výdatnom obede nás čakal v spoločenskej miestnosti kvíz, v ktorom sme si overili svoje vedomosti proti ostatným družinám v oblasti vedy a techniky, rozprávkových bytostí, ľudského tela a podobne. V popoludňajších hodinách sme sa úpenlivo pripravovali na večernú Talentmániu.

            Vo štvrtok sme si opäť vychutnali rozcvičku, kráľovské remeslá a skupinové športové hry v areáli. Taktiež sme nevynechali jazdu na koníkovi a spoločne zhodnotili a vyhodnotili náš pobyt v ŠvP. Po dvojchodovej večeri nás čakala rozlúčka a posledný kráľovský bál, po ktorom nám ostalo smutno.

            V posledný deň sme si pobalili veci, rozlúčili sme sa s pani kuchárkami, animátormi a cestou domov si spravili medzizastávku v Levoči, kde sme si pochutnali na chutnej desiate a svoje posledné sily po nabitom týždni vyčerpali na miestnom ihrisku.

            Unavení, ale šťastní a s bohatými zážitkami sme docestovali domov. 

          • EKODEŇ v Poloninách

          • 6. 6. 2024 sme sprostredkovali úspešným žiakom našej školy zážitkové vyučovanie prostredníctvom exkurzie. Cesta autobusom začala v Humennom návštevou Humenského zámku a Vihorlatského múzea. Expozíciu ľudovej architektúry sme obdivovali v blízkom skanzene, kde dominoval drevený Chrám sv. Michala z Novej Sedlice. Chutným obedom sme sa občerstvili v blízkej reštaurácii, kde nás uchvátil robot roznášajúci jedlo.

            Ďalšou zastávkou exkurzie bola obec Ulič, v ktorej sa nachádzajú miniatúry chrámov z východného Slovenska. Odtiaľ sme sa vybrali peši za poloninskými zaujímavosťami vkročením cez dvere Polonín, do náučného areálu, v ktorom nás najviac nadchli informácie o vážkach. Žiaci v skupinách chytali rôzne druhy hmyzu, ktoré sa snažili aj pomenovať. Za odmenu získal každý návštevník pohľadnicu z Polonín.

            Cieľom našej exkurzie bol edukačný program v tradičnom gazdovskom dvore v obci Topoľa. Tu si žiaci vďaka neziskovej organizácii Košiar vyskúšali pílenie dreva, proces tradičnej výroby chleba od mlátenia obilia, cez čistenie vo vejačke, ručné mletie zrna ale aj postup pri pečení pripravených kváskov chleba v hlinenej peci.

            Okrem toho šikovní žiaci namletú múku zúžitkovali pri príprave tradičných zemiakových lokší.

            Odmenou pre všetkých bola ochutnávka lokší a domáceho chleba s maslom, masťou a inými dobrotami. Tento deň bol pre nás predovšetkým poznaním dosiaľ nepoznaného na našom útlom ale krásnom Slovensku.

          • Putovanie po našej dedine

          • Na prelome mesiacov mnohí žiaci putovali ku kaplnkám či obrazom Panny Márie v našej dedine, aby sa poďakovali za jej materinskú pomoc v mesiaci máj, ktorý je zasvätený jej. Zároveň poprosili o pomoc a požehnanie pri ukončení ďalšieho školského roku pri soche či kaplnke Ježiša, nakoľko jeho Božskému Srdcu je zasvätený mesiac jún. Nech aj tieto spoločne prežité chvíle prinesú pokoj a radosť do našich sŕdc i duší.

          • Rúfusove Bohdanovce

          • Vo štvrtok 6.6. Základná škola v Bohdanovciach hostila budúcich spisovateľov a spisovateľky. Organizovala už 12. ročník súťaže Rúfusove Bohdanovce, na ktorom nechýbali ani naše dve žiačky - Evka Kmecová z 5.B a Viktória Franková zo 6.B. O tom, že majú veľký talent, presvedčili aj členov poroty, ktorí ocenili ich vlastnú tvorbu v kategórii poézia tretím a druhým miestom.

            Sme veľmi radi, že aj v tejto náročnej umeleckej sfére má naša škola reprezentantov. Dievčatám zo srdca blahoželáme a tešíme sa na ich ďalšie tvorenie, v ktorom ich budeme s radosťou podporovať.

          • Matematická súťaž Klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Aj v tomto školskom roku sme dali príležitosť našim žiakom zmerať svoje matematické schopnosti so žiakmi iných škôl.  Matematický klokan  učí deti čítať s porozumením a pripravuje ich na testovania. Súťaž v tomto roku prebehla na 1571 školách, kde súťažilo spolu 72 715 žiakov. Žiakov našej školy podporilo ZR ZŠ Haniska, ktoré zaplatilo registračné poplatky za 62 súťažiacich. Najviac súťažiacich  14 635 v rámci celého Slovenska bolo v kategórii Klokanko 1, kde súťažili žiaci 1. ročníka.

            Úspešnými riešiteľmi v rámci Slovenska sa v našej škole stali žiaci:

            Klokanko 1:

            1. miesto: Zuzana Horváthová, 1.B, 100%

            3. miesto: Samuel Čamaj, 1.B, 93,33%

            4. miesto: Dávid Farkaš, 1.A, 91,67¨%

            4. miesto: Simona Varjúová, 1.A, 91,67%

             

            Klokanko 2:

            8. miesto: Damien Bialko, 2. roč., 90%

             

            Klokanko 3:

            8. miesto: Šarlota Boháčiková, 3. roč., 90%

             

            Klokanko 4:

            13. miesto: Oliver Rusnák, 4. roč., 84,44%

            17. miesto: Simona Peková, 4. roč., 80%

             

            Školák 5:

            25. miesto: Dominik Kolko, 5.A, 75,83%

             

            Školák 6:

            22. miesto: Dorota Šamková, 6.B, 79,17%

             

            Benjamín 7:

            17. miesto: Matej Čamaj, 7. roč., 82,5%

            37. miesto: Marek Iglai, 7. roč., 65,83%

            44. miesto: Natália Szunyogová, 60%

             

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a ceny odovzdáme 27.6.2024 na slávnostnom oceňovaní úspešných žiakov našej školy.

Powered by aSc EduPage