• FAIRTRADE

          • 13. mája je celosvetový deň Fairtrade. Pri tejto príležitosti sa organizujú férové pikniky – posedenia v prírode, na ktorých sa je iba jedlo vypestované férovo, s modrozelenou značkou Fairtrade.

            Fairtrade znamená spravodlivé obchodovanie. Ľudia z krajín Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky si vďaka nemu môžu vlastnou prácou zarobiť na dôstojný život a za svoje kakao, kávu, banány, bavlnu alebo kvety dostávajú zodpovedajúcu odmenu. To znamená, že môžu žiť v dobrých podmienkach, stavať školy, studne, dostať zdravotnú starostlivosť. Na poliach a plantážach tak nemusia pracovať deti. A pestovanie môže byť šetrné k prírode.

            Preto vyzývame aj vás, aby ste si na náš piatkový piknik v rámci školskej brigády doniesli niečo so značkou Fairtrade. Alebo aspoň niečo, čo ste si vypestovali a pripravili doma. Samozrejme čím menej plastových obalov, tým lepšie!

          • Upracme Hanisku

          • Jarné upratovanie pozná každý. Doma vytriedime šatník, vydrhneme dlaždice v kúpeľni a umyjeme okná. Aby sme sa cez okno pozerali na príjemné prostredie, je vhodné upratať aj vonku. Preto budeme v piatok 12.5.2023 upratovať okolie školy, ulice či ihriská. Rukavice a vrecia na odpad sme získali od organizácie Upracme Slovensko. Žiaci teda budú dobre vybavení a veríme, že ich motivuje aj nadväzujúca akcia ,,férový piknik". Po vyčistení a zveľadení obce si spolu sadneme do trávy, občerstvíme sa. Keďže má piknik prívlastok férový, budeme sa snažiť na ňom konzumovať iba také potraviny, ktoré majú značku fair trade (viac info: https://fairtrade.sk/ ), alebo boli vyrobené lokálne, v našom regióne, na Slovensku.

             

          • Apríl v ŠKD

          • Apríl, mesiac lesov, sa na Slovensku oslavuje už od roku 1952. V rámci tohto mesiaca sme si každoročne pripomínali niektoré významné dni aj my a nebolo to ináč ani teraz. Pripomenuli sme si: 

            1. apríl Medzinárodný deň vtáctva

            12. apríl Svetový deň letectva a kozmonautiky

            15. apríl Deň narcisov - deň boja proti rakovine

            22. apríl Deň Zeme

            29. apríl Deň stromov

            Na dané témy sme si zhotovili nástenky, výrobky, diskutovali a viedli rozhovory. Pokračovali sme separáciou odpadu. Spoločne sme si to vyskúšali, keď sme začali zbierať smeti na školskom dvore. Prostredníctvom hry "Buď Strom" sme si uvedomili, aké dôležité sú pre nás: stromy - lesy - pľúca Zeme - naše pľúca. Zrealizovali sme vychádzku do prírody "stromy a kry v okolí". Tým sme urobili dobrý krok pre naše pľúca. V rámci pohybu sme sa zahrali, aj si zaspievali.   

          • Finančná gramotnosť v ŠKD

          • V rámci rozvíjania finančnej gramotnosti, sme si vybrali výchovnú aktivitu, ktorú sme realizovali zážitkovým učením. Na začiatku sme si zopakovali nominálne hodnoty našej meny-Euro-, nacvičili sme si počítanie hodnoty tovaru a vydávanie peňazí. Deti si pripravili veci, ktoré sa mohli v obchode predávať, napísali si cenovky, rozdali papierové financie. Nezabudli sme, ani na slušné správanie v obchode, ktorý sme následne navštívili a niečo chutne kúpili.„Všetko, čo sa dá zaplatiť peniazmi, je lacné.“ Erich Maria Remarque

          • Okresné majstrovstvá v malom futbale mladších žiačok

          • Naše mladšie žiačky sa dňa 21. apríla 2023 zúčastnili majstrovstiev okresu v malom futbale. Turnaja sa zúčastnilo sedem tímov (Ruskov, Bohdanovce, Medzev, Čaňa, Budimír, Moldava ČSA a Haniska). Naše dievčatá (ako najmladšie družstvo na turnaji) zbierali skúsenosti a obsadili celkovo piate miesto. Turnaj vyhral Budimír pred Čaňou a Medzevom. 

            Naše družstvo reprezentovali: Miška Vargová, Karin Kolková, Natálka Jusková, Natálka Szunyogová, Emka Kováčová, Zojka Hiščáková, Paťka Kuzmová, Danielka Ondočková, Barborka Oravcová a Ninka Papugová. Dievčatá sa veľmi snažili, za čo im patrí veľký potlesk. Ďakujeme! 

          • Deň Zeme

          • Už tento víkend, 22. apríla slávime Deň Zeme. V škole si tento sviatok pripomenieme v pondelok 24.4. Pri tejto príležitosti si žiaci z EVIRO krúžku pripravili krátke tematické bloky, v ktorých svojim spolužiakom priblížia tému ochrany prírody.

            Inšpirovaní projektom Zatoč s odpadom zavedieme používanie uterákov v triedach ( od 26.4.2023).

            Nadväzujúcou aktivitou na podporu environmentálnej výchovy bude celoškolská akcia Upracme Hanisku, ktorá je súčasťou národného projektu Upracme Slovensko. Od tejto organizácie sme sponzorsky získali rukavice a vrecia na odpad, ktoré využijeme 12.5.2023 pri upratovaní obce.

            Verím že spoločne prispejeme ku krajšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu.

          • Charitatívna zbierka - Deň narcisov

          • Dobrou tradíciou v našej škole býva každoročne sa zapájať aj do charitatívnych zbierok. Ani tento rok to nebolo iné a za dobrovoľníkov sa s chuťou prihlásili ôsmaci. Vyzbierali dobrovoľné príspevky od našich žiakov, za ktoré sa poďakovali pripnutým narcisom. Zašli aj na poštu, obecný úrad, do kláštora, na faru či do obchodov. Viacerí ,,okoloidúci" im s radosťou prispeli tiež. Všetkým prispievateľom ďakujeme. 

          • Marec v ŠKD

          • Tento mesiac bol pre deti v ŠKD plný farebnosti, tvorivosti a nápaditosti. Svedčili o tom darčeky pre škôlkárov, ktorí navštívili našu školu v Deň otvorených dverí. Pripravili sme darčeky k zápisu pre budúcich prváčikov, pozdravy pre mamičky k MDŽ, no nechýbala ani kytička jarných kvietkov pre pani učiteľky k ich sviatku. Chodbu sme si vyzdobili papierovými lienkami, ktoré nám pripomínajú príchod jari. 

          • Deň narcisov

          • Milí rodičia a žiaci, 

            aj v tomto školskom roku sa naša škola rozhodla zapojiť do finančnej zbierky Deň narcisov. Žiaci budú mať možnosť dňa 20. apríla, teda už zajtra, prispieť dobrovoľnou sumou a pomôcť tak onkologickým pacientom. 

            Ďakujeme Vám, že nám aj týmto spôsobom pomáhate rozvíjať u detí empatiu a solidaritu. 

          • Okresné kolo Pytagoriády

          •  

            20.3. a 21.3. sa v priestoroch SOŠ, Ostrovského 1 v Košiciach uskutočnil 44. ročník okresného kola matematickej súťaže Pytagoriáda. Našu školu reprezentovali žiaci 3. – 8. ročníka, ktorí uspeli v školskom kole. Úspešnými riešiteľmi okresného kola PYTAGORÁDY sa v tomto školskom roku v jednotlivých kategóriách stali títo naši žiaci:

            V kategórii P3 / 3. ročník

            6. miesto – Jakub Pelčarský  získal spolu 24 b/13 b za úlohy a 11 b za čas/

            7. miesto – Tomáš Struhár  získal spolu 23 b/14 b za úlohy a 9 b za čas/

            18. – 20. miesto – Simona Peková získala spolu 21 b/12 b za úlohy a 9 b za čas/

             

            V kategórii P5 / 5. ročník

            1. miesto – Dávid Bodnár získal 22 b/12 b za úlohy a 10 b za čas/

            16.-17. miesto – Daniela Ondočková získala 15 b/10 b za úlohy a 5 b za čas/

             

            V kategórii P6 / 6. ročník

            3. miesto – Matej Čamaj získal 19 b/12b za úlohy a 7b za čas/

            10.-11. miesto – Marek Iglai získal 17 b/11 b za úlohy a 6 b za čas/

            12. miesto – Tobias Janke získal 17 b/10b za úlohy a 7 b za čas/

             

            Ďakujeme žiakom za výborné výsledky a ich pani učiteľkám /Mgr. Smolková, Mgr. Sedláková/ za prípravu.

            Súťaž je postupová len pre kategórie P6-P8. O prípadnom postupe na celoštátne kolo Pytagoriády budú úspešní riešitelia informovaní cez Edupage.

             

            ZRŠ Mgr. Gromová

          • Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 13. apríla 2023 sa na našej škole uskutočnilo prvé školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. Zúčastnili sa ho žiaci prvého a druhého stupňa v troch kategóriách. Žiaci súťažili v speve jednej povinnej piesne zo Spevníčka, druhá pieseň bola ľubovoľná. Po náročnom rozhodovaní porota v zložení Mgr. Martiny Vodilkovej, Mgr. Lívii Sajkovej a Ing. Jany Beliovej rozhodla nasledovne: 

             

            1. kategória: 

            1. miesto - Liliana Kováčová, 3. ročník

            2. miesto - Noemi Kollárová, 2. ročník

            3. miesto - Terezka Šimková, 2. ročník

             

            2. kategória: 

            1. miesto - Julka Čonková, 4. B trieda

            2. miesto - Terezka Imrichová, 5.B trieda

            3. miesto - Barborka Oravcová 5.A trieda

             

            3. kategória: 

            1. miesto - Mirka Macáková, 8. ročník

             

            Čestné uznanie udelila porota Emke Čonkovej, z 5. B triedy. 

             

            Výhercom gratulujeme a zároveň im držíme palce na okresnom kole. 

          • Knižná šifra

          • Pri príležitosti mesiaca marec, ktorý je mesiacom kníh, sme na našej škole pripravili krásnu akciu, ktorá mala úspech u mladších, aj starších žiakov. Od 15.3. do 21.3.2023 sme denne zverejnili dvoch knižných hrdinov. Úlohou žiakov bolo uhádnuť ich mená (prvý stupeň hádal jedného hrdinu, druhý stupeň obidvoch hrdinov). Svoje odpovede hádzali žiaci do vopred pripravenej škatule. Každý deň vybraní žiaci žrebovali jedného výhercu. Nasledujúci deň bol zverejnený výherca a rozšifrované postavy. Hlavnou výhrou pre zanietených knihomoľov boli knihy od rôznych autorov.

            Výhercovia:

            Oliver Zeleňák 4. A, Zuzana Výrostková 3. ročník, Tobias Seman 2. ročník, Michal Varga 2. ročník, Vanesa Nahajová 4. A, Miroslava Macáková 8. ročník  

          • Veľkonočné prázdniny

          • Milí rodičia, milí žiaci, 

            veľkonočné prázdniny budú od štvrtka 6. apríla do utorka 11. apríla 2023. Riadny nástup je v stredu 12. apríla 2023. 

            Prežite krásnu Veľkú noc! 

          • Futbalový turnaj mladších žiakov - Ždaňa

          • Dňa 2. apríla sa v Ždani uskutočnil futbalový turnaj hráčov do 11 rokov. Turnaja sa zúčastnilo 10 družstiev. Družstvá boli rozdelené do dvoch skupín po piatich. Prví dvaja z každej skupiny postúpili do semifinále. 

             

            Rozdelenie skupín: 

            SKUPINA A: Ždaňa, Kravany, Trnkov, Haniska a Čaňa.

            SKUPINA B: KAC Košice, MFK Košice, Spišské Vlachy, Blažice, Moldava. 

             

            Naši chlapci prešli v skupine bez zaváhania, keď nestratili ani bod. Zo skupiny sme postúpili z prvého miesta. 

            Naše výsledky: 

            Haniska 1:0 Trnkov

            Haniska 4:0 Čaňa

            Haniska 3:0 Ždaňa

            Haniska 5:0 Kravany

            V semifinále sme sa stretli so Spišskými Vlachmi. Bohužiaľ sme prehrali (Haniska 2:4 Spišské Vlachy) a museli sme sa uspokojiť s bojom o bronz. 

            V súboji o tretie miesto sme nakoniec vyhrali s výsledkom Haniska 4:1 Trnkov. 

            Naši chlapci obsadili nakoniec pekné 3. miesto. Chlapci opäť odohrali výborný turnaj a to boli ešte vo väčšine zápasov mladší od ostatných o jeden rok, u niektorých aj o dva. Turnaj vyhralo MFK Košice pred Spišskými Vlachmi. Za najlepšieho strelca turnaja vyhlásili nášho Kristiána Majoroša. Za chvíľu sa nám začne už aj ligová súťaž, tak nám držte palce. 

          • Detský knižný maratón

          • Školský klub detí si pripravil čitateľskú výzvu pod názvom Detský knižný maratón, ktorý trval celý mesiac marec 2023. Vďaka tejto výzve objavili staré i nové, no zaujímavé knižné tituly, ktoré čítali každý deň v inej miestnosti na škole.

            Ďakujeme čitateľom a poslucháčom za príjemný zážitok.

          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V dňoch 29. a 30.3. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v ÁTRIUM klube v Košiciach. Prvý deň si odborná porota vypočula prednes prózy a druhý deň prednes poézie. 69. ročníka tejto prestížnej prehliadky prednesu v našom materinskom jazyku slovenčine sa počas oboch dní zúčastnilo takmer 90 detí z okresu Košice okolie.

            Našu školu zodpovedne reprezentovali tieto žiačky: Dorota Šamková z 5.B, Alena Horváthová z 9.ročníka, Júlia Čonková zo 4.B, Terézia Imrichová z 5.B a Frederika Ferčáková z 8. ročníka.

            Získali sme krásne ocenenia : diplom za 2. miesto v umeleckom prednese prózy si odniesla Dorotka Šamková, diplom za 2. miesto v umeleckom prednese poézie si prevzala žiačka Terezka Imrichová. Obe dievčatá súťažili v II. kategórii a sú žiačkami 5. B triedy. Diplom čestné uznanie v III. kategórii v prednese prózy získala Alenka Horváthová z 9. ročníka.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v recitačných súťažiach.

          • Pilotné kolo Ekonomickej olympiády

          • V pondelok 27. 3. 2023 sa na našej škole uskutočnilo pilotné kolo Ekonomickej olympiády pre základné školy. Súťaž prebiehala online formou a bola určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Test v školskom kole pre základné školy bol zostavený z 25 otázok, ktoré sa náhodne generovali z dvoch základných kategórií, a to ekonómia a finančná gramotnosť. Otázky boli naozaj náročné.

            Zo zatiaľ otestovaných žiakov na celom Slovensku vzišla priemerná úspešnosť 44 %.

            Medzi našimi žiakmi si najlepšie počínali 

            Dávid Beneš (9. r.) - 64%

            Jakub Piško (8. r.) - 55%

            Martin Dubecký (9. r.)  - 52%

            Maxim Bobko (8. r.) - 52%

          • Deň naopak

          • V utorok 28.marca 2023 si svoje roly ako učiteľ a žiak vymeníme. Bude to tzv. ,,Deň naopak". Učitelia budú žiakmi a žiaci si rozdelia vyučovacie hodiny, ktoré budú viesť ako učitelia. Dokonca si odskúšajú na chodbách ,,dozorovať". Tak čo žiaci, vyskúšate si rolu učiteľov? A učitelia, budete poslušnými žiakmi? 

          • 22. marec - Deň vody

          • Svetový deň vody je určený na 22. marca už od roku 1993. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov (OSN). Preto si ho spoločne pripomeňme nasledujúcou výzvou, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty.

            Ak máš doma obľúbenú opakovane použiteľnú fľašu na nápoje, tak si v nej zajtra prines čistú vodu a spoločne si „pripijeme s planétou...“ Samozrejme, k tomu nezabudni aj modré tričko.

            Ďakujeme.