• Deň jablka

          • V piatok 20. októbra 2023 sme si pripomenuli Deň jablka. Žiaci sa obliekli do jeho farieb: žltej, červenej a zelenej. Najviac žiakov oblečených v týchto farbách bolo v 1.B a v 5.A triede. Žiaci týchto tried dostali sladkú odmenu. Mnohí nezabudli aj na jablkovú desiatu. Pripomenuli sme si význam tohto ovocia pre zdravie človeka. Veríme, že všetci nezabudneme zjesť každý deň aspoň jedno jablko, pretože má množstvo dôležitých vitamínov a blahodárny vplyv na náš organizmus.

          • Ruženec za jednotu a mier vo svete

          • V stredu 18. októbra 2023 sa aj naša škola zapojila do celosvetovej akcie: „Milión detí sa modlí ruženec“. Zišli sme sa o 10.00 hod. v školskej jedálni a pripojili sa k modlitbe ruženca za jednotu a mier vo svete, do ktorej sa prihlásili deti zo všetkých kontinentov. Pri piatich desiatkoch radostného ruženca sme postupne mysleli na všetkých 5 svetadielov a ľudí žijúcich na nich. Úvodné a záverečné časti ruženca viedol náš pán farár Jozef Ondovčák. Pri modlitbe zaznelo 7 jazykov: slovenský, starosloviensky, poľský, latinský, portugalský, nemecký a anglický. Zapojili sa deti všetkých ročníkov a snažili sa o modlitbu srdcom s nádejou, že aj ony svojou čiastkou prispejú k mieru vo svete, ktorý je práve v tejto dobe tak potrebný.

          • Biela pastelka - poďakovanie

          • Ďakujeme, že ste sa s nami podieľali na dobrovoľnej finančnej zbierke Biela pastelka. Aj vďaka Vám sa našim šikovným dobrovoľníčkam, žiačkam 9. ročníka, podarilo vyzbierať krásnych 355€.

          • Erasmus Day

          • Počas celoeurópskych Erasmus Days sme aj my, ako škola s projektom Erasmus+, zorganizovali aktivitu. Spojili sme ju s Dňom srdca, aby sme si pripomenuli, že každý pohyb, chôdza či beh je veľmi dôležitý pre správne fungovanie našich sŕdc. Preto sme vytvorili trať v tvare srdca, po ktorej sa žiaci prešli alebo prebehli. Druhostupniari si túto netradičnú trať mohli zabehnúť aj na čas. Najlepší boli odmenení peknými cenami od našich sponzorov a s logom Erasmus.

          • Úspech s projektom "Sing, sang, sung"

          • V minulom školskom roku 2022/2023 sme sa s našimi žiakmi zapojili do každoročnej súťaže o najlepší eTwinning projekt na Slovensku, a získali sme národný certifikát kvality (NQL) s projektom „Sing, sang, sung“. Na projekte so žiakmi spolupracovali Mgr. Eva Uhalová, Mgr. Zuzana Gavulová, Mgr. Martina Vodilková a Ing. Jana Beliová.

            Vďaka tomuto úspechu sa prihlásime do Národnej súťaže o najlepší medzinárodný eTwinning projekt za rok 2023. Súťaž sa koná pod záštitou rektora Žilinskej univerzity v Žiline prof. Ing. Jána Čelka, CSc. Téma roka 2023 je "Inovácie a vzdelávanie" s podtitulom "Buďme kreatívni s Twinningom".

          • Pozývame na akciu: Milión detí sa modlí ruženec

          • V stredu 18. októbra 2023  sa aj naša škola zapojí do celosvetovej  akcie „Milión detí sa modlí ruženec“, do ktorej sa zapájajú deti z viac ako 80 krajín na všetkých kontinentoch. Cieľom je spoločná modlitba za jednotu a mier vo svete. Začneme o 10.00 hod. v školskej jedálni, deti – podľa možností – nech si prinesú ruženec.

          • Run for your life

          • V rámci celosvetových osláv Erasmus Days sa už budúci piatok 13.10.2023 uskutoční druhý ročník bežeckého podujatia Run for your life = Bež ako o život. Tentokrát akciu spájame s Dňom srdca, aby sme tak zdôraznili dôležitosť behu pre zdravie. Tešíme sa na vaše výkony!

          • 17. ročník Krajského matičného festivalu Dobšinského Košice

          • Dňa 29.9.2023 sa na ZŠ Postupimská v Košiciach uskutočnil už 17. ročník krajského matičného festivalu Dobšinského Košice v prednese pôvodnej slovenskej ľudovej rozprávky a autorských rozprávok. Zúčastnili sa ho žiaci z celého Košického samosprávneho kraja. Našu školu reprezentovali dve žiačky.

            V 2. kategórii zo 6.B triedy to bola Dorotka Šamková, ktorá za svoj prednes získala čestné uznanie. V 3. kategórii z 8. ročníka Lucka Oravcová obsadila krásne 3. miesto.

            Dievčatám blahoželáme a tešíme sa, že aj v dnešnej modernej dobe si žiaci vedia nájsť cestu ku knihám a literatúre. Veríme, že každým rokom ich na podobných súťažiach bude stále viac a viac.

          • Futbalový turnaj - Memoriál Jána Strausza

          • Dňa 29.9.2023 sa uskutočnil na Alejovej ulici v Košiciach futbalový turnaj. Hralo sa na dvoch multifunkčných ihriskách. Turnaja sa zúčastnilo 8 tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch štvorčlenných skupín. Naša Haniska bola v skupine s Popročom, Janočkovou akadémiou a Ukrajinským mužstvom Minaj ,,A". 

             

            Výsledky: 

            Haniska 21:0 Poproč

            Haniska 7:1 Janočková akadémia

            Haniska 9:1 Minaj ,,A" Ukrajina

            Naši žiaci postúpili do finále, kde sa stretli proti Benecolu Košice. Vo finále sme zvíťazili (Haniska 7:1 Benecol Košice). 

             

            Chlapci vyhrali tento medzinárodný turnaj, ktorého sa zúčastnili v druhej skupine aj maďarský Encs, Minaj ,,B" z Ukrajiny, Svinica a Benecol Košice, s ktorým si zahrali finále. 

          • Pešia púť do Bočiara

          • V sobotu 30. septembra 2023 sa 38 pútnikov z Hanisky, Sokolian i Bočiara vybralo na pešiu púť do Bočiara. Chlapci a dievčatá sa cestou zahrali, zasúťažili a postupne po desiatkoch pomodlili celý radostný ruženec. Zastúpené boli všetky ročníky našej školy. Vytvorili 5 tímov a zbierali body za jednotlivé aktivity. Jesenná príroda priniesla aj blato, mraky, ba pri návrate aj mierne mrholenie, no vždy sa ukázalo slnko, ktoré svojimi lúčmi ožiarilo nielen oblohu, ale aj srdcia týchto detí – ochotných urobiť niečo viac.

          • Výberové konanie na Erasmus+ počas Európskeho dňa jazykov

          • 26.9. sme si v škole pripomenuli Európsky deň jazykov. Učitelia pripravili pre žiakov rôzne aktivity, rýchlokurzy cudzích rečí, hry a kvízy. Na druhom stupni sme využili tento výnimočný deň aj na to, že prebehlo výberové konanie na skupinové mobility žiakov v rámci projektu Erasmus. Uchádzači na výberovom konaní predviedli svoje komunikačné zručnosti ako v slovenskom, tak aj v anglickom jazyku. Konkurencia bola silná a záujemcovia prišli dobre pripravení. Boli hodnotení náročným bodovým systémom. Nakoniec sa podarilo vybrať 26 najlepších, ktorí si vyskúšajú týždeň v škole v zahraničí. Blahoželáme!

          • Maks, Maksík

          • Milí rodičia, milí žiaci, 

            ak máte záujem prihlásiť sa do matematickej súťaže Maks (2. stupeň) alebo Maksík (1. stupeň), môžete tak urobiť najneskôr do stredy 27.9.2023 u pani učiteľky Lívie Sajkovej. Poplatok je 10,- EUR. 

          • Biela pastelka

          • Milí rodičia a žiaci,

            v piatok 22. septembra vyráža Biela pastelka so svojimi dobrovoľníkmi do ulíc slovenských miest a obcí.I v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do tejto verejnej finančnej zbierky, ktorá zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Žiaci 9. ročníka budú teda v piatok 22.9. zbierať Vaše príspevky na našej škole i v uliciach Hanisky.Preto sa na Vás obraciame s prosbou o akýkoľvek dobrovoľný finančný príspevok. Okrem pomoci slabším je našim zámerom budovať u detí pocit spolupatričnosti a empatie.

            ĎAKUJEME

          • Účelové cvičenie a Svetový čistiaci deň

          • 7. a 8. septembra mali žiaci druhého stupňa účelové cvičenie. Vo štvrtok absolvovali teoretickú prípravu spojenú s praktickými ukážkami napríklad zo zdravotnej prípravy, prostriedkov individuálnej ochrany, streleckej prípravy. V piatok sa žiaci so svojimi učiteľmi vybrali vonku a predtým ako sa dali na pochod do horárne, vyzbierali odpadky v obci. Zapojili sa tak do akcie Svetový čistiaci deň. Zbierali plasty a tiež iný komunálny odpad. S radosťou konštatujeme, že odpadu nebolo toľko, ako počas podobnej akcie v máji. Predsa len sa našli aj kuriozity a asi najčastejšie sme sa zohýbali po pohodené obaly od cukríkov a ohorky od cigariet. Sú síce malé, ale ich rozklad v prírode trvá roky! Po práci sa naši žiaci vybrali do horárne, kde si opekali, mali piknik a hrali rôzne loptové hry.

          • Začíname nový školský rok

          • 4. septembra 2023 sa rozozvučal školský zvonec. Brány školy sa opäť otvorili a školský dvor sa zaplnil deťmi. Zvítali sa so svojimi spolužiakmi a pani učiteľkami. Dorotka Šamková na úvod zarecitovala báseň, speváčky  zaspievali a zatancovali, pani riaditeľka a zástupkyňa spolu so starostami obce Haniska a Sokoľany popriali žiakom veľa zvedavosti a radosti z poznávania nových vedomostí. Deviataci predniesli sľub malým prváčikom a pasovali ich za žiakov školy. Všetkým žiakom a učiteľom želáme úspešný školský rok!