• Deň matiek a rodiny v Sokoľanoch

          • Srdečne pozývame mamky, babky aj celé rodiny na spríjemnenie sobotňajšieho popoludnia v Sokoľanoch na ihrisku v sobotu 27.5.2023 od 13.30 hod. Pre svoje mamky si žiaci pripravili krásne básničky, pesničky i tančeky. Tešíme sa na Vás! 

          • Majstrovstvá Slovenska v ŠKD

          • Slovenskóóó, do toho!!! Tak tento pokrik bolo počas mája počuť takmer v každej domácnosti. Dnes sa takéto majstrovstvá sveta v hokeji uskutočnia v Školskom klube detí.  

          • Deň matiek

          • Milé mamičky, babičky, tetušky, 

            srdečne by sme Vás chceli pozvať na program ku Dňu matiek, ktorý sa uskutoční v Haniske v amfiteátri obce vo štvrtok 25. mája 2023 od 16.00 hod a v Sokoľanoch na ihrisku v sobotu 27. mája 2023 od 14.00 hod. Pripravili sme si pre Vás pesničky, básničky či tančeky, ktoré Vás určite potešia. 

            Tešíme sa na Vás! 

          • Štvorylka

          • 19. mája sme si opäť po troch rokoch, keď bol Covid, zatancovali štvorylku na Hlavnej ulici v Košiciach. Naša poctivá príprava sa vyplatila. Štvorylky sa zúčastnilo 88 žiakov z prvého aj druhého stupňa. Ako jediná škola v rámci okolia sme boli vyzdvihnutý samotnými organizátormi. Hoci sa rekord spred niekoľkých rokoch neprekonal, aj tak sme mali dobrý pocit. Zmrzlina ho ešte zvýraznila. 

          • Výchovný koncert

          • 16.5. boli žiaci prvého a druhého stupňa na zaujímavom vychovnom koncerte, ktorý pre nich pripravila umelecká spoločnosť LETart. Hudobníci zahrali niekoľko piesní na témy ako šikanovanie, slušnosť, empatia. K piesňam boli premietané aj videoklipy s textom, takže žiaci sa mohli pripojiť a zaspievať si s kapelou.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Takmer 30 detí sa zapísalo do našej základnej školy. Všetci boli veľmi šikovní, snaživí. Zvládli farby, čísielka, geometrické tvary, vedeli napísať svoje meno, niektorí nám aj zaspievali po anglicky. Tešíme sa na nových prváčikov! 

          • Zbierka Modrý gombík UNICEF 2023

          • Milí rodičia a žiaci, 

            na našej škole bude zajtra 18.mája 2023 prebiehať zbierka Modrý gombík Unicef 2023. Je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Na svete sú milióny detí, ktoré sa trápia a aj my môžeme byť ich nádejou.

            Podporiť zbierku môžete aj zaslaním SMS v tvare MODRY GOMBIK na číslo 844 (cena 1 SMS = 3 EUR) alebo cez www.modrygombik.sk. Za Váš dobrý skutok veľmi pekne ďakujeme. 

          • Upracme Hanisku

          • Jarné upratovanie máme za sebou. V spolupráci s organizáciou Upracme Slovensko (https://upracme.sk/ ) sme sa rozhodli urobiť niečo užitočné pre nás a pre prostredie, v ktorom žijeme. Naši žiaci sa naozaj snažili, aby zveľadili, skrášlili a zbavili odpadkov okolie školy, ale aj obce. Žiaci upravili krajnice chodníkov, vypleli burinu, pozametali, umyli tribúny, natreli obrubníky, nalakovali bráničku a vyzbierali plné vrecia odpadu. Aj keď je Haniska pekná obec, stále sa nájdu miesta, kde nezodpovední ľudia vyhodia nepotrebné veci. Našli sme staré hrnce, slnečník ale aj oblečenie, ktoré ak by nebolo ponechané na zemi vplyvom počasia, mohlo ešte slúžiť. Je to pre nás všetkých upozornenie, že nechcených vecí sa dá zbavovať aj rozumne a ekologicky - darovať charite, triediť, odniesť na zberný dvor. Deti sa zapojením do tejto akcie naučili dôležité zručnosti, ocenili náročnosť manuálnej práce a pochopili, že za to, v akom prostredí žijeme, môžeme my sami.

            Dúfame, že takto skrášlené okolie školy a obce nám vydrží čo najdlhšie - je to aj v našich rukách!

          • Púť detí do Obišoviec

          • V sobotu 13. mája 2023 putovalo 26 žiakov našej školy z Ličartoviec do Obišoviec v rámci Arcidiecéznej púte detí. Celkovo tam doputovalo cca 1300 detí so svojimi animátormi. Cestou plnili rôzne úlohy, za ktoré zbierali nálepky ruží do svojho preukazu. Vyvrcholením bola slávnostná sv. omša s otcom arcibiskupom Boberom. Hoci sa obloha stále mračila, predsa nepadla ani kvapka a deti sa mohli domov vrátiť v suchých topánkach a so srdcom naplneným novými zážitkami.

          • Stavanie mája v ŠKD

          • ...máj, máj, máj, zelený pod školským oblôčkom sadený...

            V utorok 2.mája sa deti v ŠKD zhromaždili na školskom dvore, kde za doprovodu spevu ľudových piesní, farebnými stužkami ozdobovali máj. V sprievode zo školského dvora okolo školy, nám spievali najkrajšie májové pesničky Júlia Čonková, Liliana Kováčová a Lea Kožejová.

            Sme radi, že si takýmto spôsobom môžeme pripomínať ľudové tradície, a že deti majú záujem o ich zachovávanie.

          • Okresné kolo Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 10. mája 2023 sme sa zúčastnili okresného kola súťaže Slávik Slovenska 2023. Nakoľko to bolo po prvýkrát, išli sme tam s malou dušičkou. Našu školu reprezentovali víťazky školského kola, a to v prvej kategórii Liliana Kováčová, v druhej kategórii Julka Čonková a v tretej kategórii Mirka Macáková. Hneď na začiatku navodil ľudovú atmosféru mladý harmonikár. Dievčatá podali úžasný výkon za doprovodu harmonikára Danka či klavíra a ľudové piesne krásne zaspievali. Počas prestávky pred samotným vyhodnotením nám atmosféru spríjemnili piati harmonikári, ktorí nám zahrali aj do tanca. Po vyhlásení výsledkov dievčatá výskali od radosti. Obsadili sme dve krásne tretie miesta, a to konkrétne v I. kategórii Lili Kováčová, v II. kategórii Julka Čonková. Dievčatám blahoželáme! 

          • Hlasovanie o titul ,,Amos sympaťák"

          • Milí žiaci, vážení rodičia,

            pani učiteľku Ing. Janu Beliovú sme prihlásili do súťaže Zlatý Amos. Nakoľko sa začalo aj hlasovanie verejnosti o titul Amos Sympaťák môžete ju aj vy podporiť. Hlasovanie je spustené na tejto stránke: https://www.zlatyamos.sk/amos-sympatak/

            Hlasovať môže ktokoľvek, dajte to vedieť všetkým známym. 

            Za Vašu podporu ďakujeme. 

            Hlasovanie prebieha do 15. 6. 2023.

          • FAIRTRADE

          • 13. mája je celosvetový deň Fairtrade. Pri tejto príležitosti sa organizujú férové pikniky – posedenia v prírode, na ktorých sa je iba jedlo vypestované férovo, s modrozelenou značkou Fairtrade.

            Fairtrade znamená spravodlivé obchodovanie. Ľudia z krajín Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky si vďaka nemu môžu vlastnou prácou zarobiť na dôstojný život a za svoje kakao, kávu, banány, bavlnu alebo kvety dostávajú zodpovedajúcu odmenu. To znamená, že môžu žiť v dobrých podmienkach, stavať školy, studne, dostať zdravotnú starostlivosť. Na poliach a plantážach tak nemusia pracovať deti. A pestovanie môže byť šetrné k prírode.

            Preto vyzývame aj vás, aby ste si na náš piatkový piknik v rámci školskej brigády doniesli niečo so značkou Fairtrade. Alebo aspoň niečo, čo ste si vypestovali a pripravili doma. Samozrejme čím menej plastových obalov, tým lepšie!

          • Upracme Hanisku

          • Jarné upratovanie pozná každý. Doma vytriedime šatník, vydrhneme dlaždice v kúpeľni a umyjeme okná. Aby sme sa cez okno pozerali na príjemné prostredie, je vhodné upratať aj vonku. Preto budeme v piatok 12.5.2023 upratovať okolie školy, ulice či ihriská. Rukavice a vrecia na odpad sme získali od organizácie Upracme Slovensko. Žiaci teda budú dobre vybavení a veríme, že ich motivuje aj nadväzujúca akcia ,,férový piknik". Po vyčistení a zveľadení obce si spolu sadneme do trávy, občerstvíme sa. Keďže má piknik prívlastok férový, budeme sa snažiť na ňom konzumovať iba také potraviny, ktoré majú značku fair trade (viac info: https://fairtrade.sk/ ), alebo boli vyrobené lokálne, v našom regióne, na Slovensku.

             

          • Apríl v ŠKD

          • Apríl, mesiac lesov, sa na Slovensku oslavuje už od roku 1952. V rámci tohto mesiaca sme si každoročne pripomínali niektoré významné dni aj my a nebolo to ináč ani teraz. Pripomenuli sme si: 

            1. apríl Medzinárodný deň vtáctva

            12. apríl Svetový deň letectva a kozmonautiky

            15. apríl Deň narcisov - deň boja proti rakovine

            22. apríl Deň Zeme

            29. apríl Deň stromov

            Na dané témy sme si zhotovili nástenky, výrobky, diskutovali a viedli rozhovory. Pokračovali sme separáciou odpadu. Spoločne sme si to vyskúšali, keď sme začali zbierať smeti na školskom dvore. Prostredníctvom hry "Buď Strom" sme si uvedomili, aké dôležité sú pre nás: stromy - lesy - pľúca Zeme - naše pľúca. Zrealizovali sme vychádzku do prírody "stromy a kry v okolí". Tým sme urobili dobrý krok pre naše pľúca. V rámci pohybu sme sa zahrali, aj si zaspievali.   

          • Finančná gramotnosť v ŠKD

          • V rámci rozvíjania finančnej gramotnosti, sme si vybrali výchovnú aktivitu, ktorú sme realizovali zážitkovým učením. Na začiatku sme si zopakovali nominálne hodnoty našej meny-Euro-, nacvičili sme si počítanie hodnoty tovaru a vydávanie peňazí. Deti si pripravili veci, ktoré sa mohli v obchode predávať, napísali si cenovky, rozdali papierové financie. Nezabudli sme, ani na slušné správanie v obchode, ktorý sme následne navštívili a niečo chutne kúpili.„Všetko, čo sa dá zaplatiť peniazmi, je lacné.“ Erich Maria Remarque

          • Okresné majstrovstvá v malom futbale mladších žiačok

          • Naše mladšie žiačky sa dňa 21. apríla 2023 zúčastnili majstrovstiev okresu v malom futbale. Turnaja sa zúčastnilo sedem tímov (Ruskov, Bohdanovce, Medzev, Čaňa, Budimír, Moldava ČSA a Haniska). Naše dievčatá (ako najmladšie družstvo na turnaji) zbierali skúsenosti a obsadili celkovo piate miesto. Turnaj vyhral Budimír pred Čaňou a Medzevom. 

            Naše družstvo reprezentovali: Miška Vargová, Karin Kolková, Natálka Jusková, Natálka Szunyogová, Emka Kováčová, Zojka Hiščáková, Paťka Kuzmová, Danielka Ondočková, Barborka Oravcová a Ninka Papugová. Dievčatá sa veľmi snažili, za čo im patrí veľký potlesk. Ďakujeme! 

          • Deň Zeme

          • Už tento víkend, 22. apríla slávime Deň Zeme. V škole si tento sviatok pripomenieme v pondelok 24.4. Pri tejto príležitosti si žiaci z EVIRO krúžku pripravili krátke tematické bloky, v ktorých svojim spolužiakom priblížia tému ochrany prírody.

            Inšpirovaní projektom Zatoč s odpadom zavedieme používanie uterákov v triedach ( od 26.4.2023).

            Nadväzujúcou aktivitou na podporu environmentálnej výchovy bude celoškolská akcia Upracme Hanisku, ktorá je súčasťou národného projektu Upracme Slovensko. Od tejto organizácie sme sponzorsky získali rukavice a vrecia na odpad, ktoré využijeme 12.5.2023 pri upratovaní obce.

            Verím že spoločne prispejeme ku krajšiemu a zdravšiemu životnému prostrediu.

          • Charitatívna zbierka - Deň narcisov

          • Dobrou tradíciou v našej škole býva každoročne sa zapájať aj do charitatívnych zbierok. Ani tento rok to nebolo iné a za dobrovoľníkov sa s chuťou prihlásili ôsmaci. Vyzbierali dobrovoľné príspevky od našich žiakov, za ktoré sa poďakovali pripnutým narcisom. Zašli aj na poštu, obecný úrad, do kláštora, na faru či do obchodov. Viacerí ,,okoloidúci" im s radosťou prispeli tiež. Všetkým prispievateľom ďakujeme. 

          • Marec v ŠKD

          • Tento mesiac bol pre deti v ŠKD plný farebnosti, tvorivosti a nápaditosti. Svedčili o tom darčeky pre škôlkárov, ktorí navštívili našu školu v Deň otvorených dverí. Pripravili sme darčeky k zápisu pre budúcich prváčikov, pozdravy pre mamičky k MDŽ, no nechýbala ani kytička jarných kvietkov pre pani učiteľky k ich sviatku. Chodbu sme si vyzdobili papierovými lienkami, ktoré nám pripomínajú príchod jari.