• Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V dňoch 29. a 30.3. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v ÁTRIUM klube v Košiciach. Prvý deň si odborná porota vypočula prednes prózy a druhý deň prednes poézie. 69. ročníka tejto prestížnej prehliadky prednesu v našom materinskom jazyku slovenčine sa počas oboch dní zúčastnilo takmer 90 detí z okresu Košice okolie.

            Našu školu zodpovedne reprezentovali tieto žiačky: Dorota Šamková z 5.B, Alena Horváthová z 9.ročníka, Júlia Čonková zo 4.B, Terézia Imrichová z 5.B a Frederika Ferčáková z 8. ročníka.

            Získali sme krásne ocenenia : diplom za 2. miesto v umeleckom prednese prózy si odniesla Dorotka Šamková, diplom za 2. miesto v umeleckom prednese poézie si prevzala žiačka Terezka Imrichová. Obe dievčatá súťažili v II. kategórii a sú žiačkami 5. B triedy. Diplom čestné uznanie v III. kategórii v prednese prózy získala Alenka Horváthová z 9. ročníka.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v recitačných súťažiach.

          • Pilotné kolo Ekonomickej olympiády

          • V pondelok 27. 3. 2023 sa na našej škole uskutočnilo pilotné kolo Ekonomickej olympiády pre základné školy. Súťaž prebiehala online formou a bola určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Test v školskom kole pre základné školy bol zostavený z 25 otázok, ktoré sa náhodne generovali z dvoch základných kategórií, a to ekonómia a finančná gramotnosť. Otázky boli naozaj náročné.

            Zo zatiaľ otestovaných žiakov na celom Slovensku vzišla priemerná úspešnosť 44 %.

            Medzi našimi žiakmi si najlepšie počínali 

            Dávid Beneš (9. r.) - 64%

            Jakub Piško (8. r.) - 55%

            Martin Dubecký (9. r.)  - 52%

            Maxim Bobko (8. r.) - 52%

          • Deň naopak

          • V utorok 28.marca 2023 si svoje roly ako učiteľ a žiak vymeníme. Bude to tzv. ,,Deň naopak". Učitelia budú žiakmi a žiaci si rozdelia vyučovacie hodiny, ktoré budú viesť ako učitelia. Dokonca si odskúšajú na chodbách ,,dozorovať". Tak čo žiaci, vyskúšate si rolu učiteľov? A učitelia, budete poslušnými žiakmi? 

          • 22. marec - Deň vody

          • Svetový deň vody je určený na 22. marca už od roku 1993. Vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov (OSN). Preto si ho spoločne pripomeňme nasledujúcou výzvou, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty.

            Ak máš doma obľúbenú opakovane použiteľnú fľašu na nápoje, tak si v nej zajtra prines čistú vodu a spoločne si „pripijeme s planétou...“ Samozrejme, k tomu nezabudni aj modré tričko.

            Ďakujeme. 

          • Okresné kolo turnaja vo futbale - MC Donald CUP

          • Dňa 16. marca sa uskutočnilo okresné kolo MC Donald Cupu vo futbale v Čani. Na turnaj sa prebojovali tieto tímy: Čaňa, Haniska, Jasov, Budimír, Moldava ČSA, Moldava Severná. Tieto družstvá sa rozdelili do dvoch skupín po troch. 

            Prvá skupina: Haniska, Moldava ČSA, Moldava Severná

            Druhá skupina: Čaňa, Budimír, Jasov

            Z každej skupiny postupovali prví dvaja. Z našej skupiny sme postúpili z 1. miesta, keď sme zvíťazili v obidvoch zápasoch (Haniska 5:0 Moldava ČSA, Haniska 4:2 Moldava Severná). 

            V semifinále na nás čakala domáca Čaňa. A veruže to bol napínavý súboj až do posledných sekúnd. Prehrávali sme po smolnom góle už na začiatku zápasu a museli sme zabrať. Skúšali sme to, viackrát sme trafili brvno, ale nie a nie to tam padnúť. Keď sa už zdalo, že je po všetkom, tak z poslednej akcie zápasu vyrovnal Riško Čarný. V našom družstve vybuchla obrovská radosť. Ale ešte sme nevyhrali. Čakali nás penalty. Z každého družstva kopali traja hráči. Za nás: Edko Hiľovský, Kristián Majoroš a Riško Čarný. Hneď prvú penaltu, ktorú kopal Edko, chytil brankár z Čane. Nasledovala penalta Čane, a dala gól. Za nás potom vyrovnal Kristián. Čaňa svoj druhý pokus nepremenila. Posledný na rade bol Riško, ktorý dal gól. Viedli sme 2:1 a čakali sme, či sa Čani podarí skórovať. Trafili však len tyč. Radosť našich hráčov bola obrovská. Ako to už býva, všetci ,,poskákali" na nášho brankára Dominika Kolka, ktorý nás na penaltách podržal. Bola to dráma až do konca, tentoraz so šťastným koncom pre nás. Ale zaslúženým, pretože to naše družstvo nevzdalo. 

            A potom prišlo finále, kde nás čakal Jasov. Dostali sme rýchly gól hneď na začiatku, potom sme mali svoje šance, ale nevyužili sme ich. Súboj sme nakoniec prehrali v pomere 1:3 a celkovo sme získali druhé miesto. Našim hráčom už chýbala energia po náročnom semifinále. Kúsok nám chýbal, aby sme postúpili do krajského kola. S pánom učiteľom Gejzom Vargom sme i tak zhodnotili, že môžeme byť s našim vystúpením nadmieru spokojní. Chlapci a dievčatá urobili našej škole skvelé meno.

            O úspech sa zaslúžili títo hráči: Števko Binda, Lukáš Horváth, Riško Čarný, Kristián Majoroš, Edko Hiľovský, Dominik Kolko, Vaneska Nahajová a Lenka Bodnárová. Ďakujeme 

            tréner Marcel Majoroš

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          • V školskom roku 2022/2023 sa naša škola zapojila do projektu O2 ŠPORTOVEJ AKADÉMIE  MATEJA TÓTHA. Súperili sme spolu s ďalšími 520 základnými školami z celého Slovenska  a o to väčšiu radosť sme mali, keď sa  nám podarilo uspieť a vyhrať v rámci košického kraja 1. miesto .

            Vďaka tejto výhre sme získali odborné vedenie jednej 20 člennej skupiny na jeden kalendárny rok  a balík športových pomôcok zadarmo.

            Akadémiu sme odštartovali po úspešnom preškolení našich dvoch pedagógov v Trenčíne, ktorí sa stali certifikovanými trénermi O2 ŠPORTOVEJ AKADÉMIE MATEJA TÓTHA.

            Tréningy  prebiehajú v priestoroch našej ZŠ pod vedením  trénerov Mgr. Zuzany Gavulovej a  Mgr. Evy Skvašíkovej od dňa 27.2.2023 spolu s 20 žiakmi. Zapojili sme žiakov 2., 3.  a 4. ročníkov. Tréningy máme pravidelne každý pondelok v čase od 12:30 – 13:30 a vo štvrtok v čase od 13:15 – 14:15.

            Obsahom tréningov je kvalitná voľnočasová aktivita v podobe krúžku na 1. stupni základných škôl. Pomocou prepracovanej metodiky a školených trénerov poskytuje deťom všeobecný športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu. Tréningy sú vyskladané tak, aby deti športovali hravo, dbá sa na ich telesný aj duševný vývin a zároveň deti zistia, na aký šport majú najlepšie predpoklady.

             

             

             

             

          • 21.marec - Svetový deň Downovho syndrómu

          • V tento deň sa preto už niekoľko rokov organizuje PONOŽKOVÁ VÝZVA, prostredníctvom ktorej ľudia vyjadrujú svoje sympatie a podporu ľuďom s DS. Do tejto výzvy sa môžeš zapojiť aj ty! Stačí, ak si v tento deň obuješ ponožky rôznych farieb či veľkostí. Tak sa pridaj k nám a spojme sa spolu pre dobrú vec!

          • Slávik 2023

          • Milí žiaci, 

            je tu po prvýkrát spevácka súťaž pod názvom ,,Slávik 2023". Neváhajte a skúste sa zapojiť. Ak máte otázky, radi Vám pomôžeme. 

          • Zero waste

          • Pokračujeme s ďalšou ekologickou aktivitou! Už tento piatok 17.3. sa môžete pridať k Zero Waste výzve. Čo to znamená? Zero je po anglicky nula a waste je odpad. Takže sa jeden deň budeme snažiť neprodukovať žiaden odpad. Znie to jednoducho, ale... skúste sa zamyslieť ako často počas dňa chodíte k odpadkovému košu? Čo všetko je zabalené v plaste, koľko papierových vreckoviek použijete na utretie rúk? Zero Waste výzva sa ale dá zvládnuť. Skúste si napríklad v piatok doniesť desiatu urobenú doma, zabalenú v dózičke, prineste si svoj čaj v termoske, nekupujte zbytočne jedlo a nápoje zabalené v plaste. Doneste si uterák a používajte ho namiesto papierových vreckoviek. Ak už niečo musíte vyhodiť do koša, recyklujte – odneste to do koša na papier alebo plast, ktorý sa nachádza pri automate. Ak máte chuť na sladké, čo tak upiecť doma bábovku namiesto kúpy čokoládovej tyčinky? Nápadov na to, čo robiť, je veľa. Môžete sa s nami podeliť o vaše Zero Waste pokusy a uverejniť fotku, príspevok alebo len zmienku o tom, že aj vy ste sa zapojili, a to na stránke https://padlet.com/zerowastezs/zero-waste-uz5ezuflp0aah314

            Stačí kliknúť na tlačidlo +, napísať príspevok a zverejniť. Budeme veľmi radi, keď sa nás do výzvy pridá čo najviac.

          • Futbalový turnaj mladších žiakov vo Valalikoch

          • 4. marca sa vo valalickej športovej hale uskutočnil futbalový turnaj mladších žiakov. Turnaja sa zúčastnilo týchto päť teamov: Valaliky, Haniska, Kokšov Bakša, Družstevná pri Hornáde a Čaňa. Naši chlapci zvíťazili nad Valalikami 10:0, nad Čaňou 8:1, nad Družstevnou 6:1 a nad Kokšov Bakšou 4:1. V semifinále sme sa opäť stretli s Čaňou a vyhrali sme v pomere 3:1. 

            Finále sme vyhrali 2:1 nad Družstevnou pri Hornáde. Chlapci prešli turnajom bez prehry a hrali pekný kombinačný futbal. Získali sme aj individuálnu cenu, keď najlepším strelcom turnaja sa stal náš hráč Kristián Majoroš. Celému mužstvu patrí veľká vďaka. ,,Len tak ďalej chlapci!", to vám želá váš tréner Marcel Majoroš. 

          • Zber CURAPROX zubných kefiek

          • Ak používate zubné kefky CURAPROX a doslúžia vám, nevyhadzujte ich! Doneste ich do školy do žltého zberného boxu pri automate. Naša škola sa zapojila do zberu týchto kefiek, pretože sú vyrobené z jedného druhu plastu a dajú sa recyklovať. Za box plný použitých kefiek dostaneme odpadkový kôš vyrobený práve zo zubných kefiek CURAPROX. A čo viac, naučíme sa na praktickom príklade, že mnohé materiály sa dajú opätovne využiť, ak sa správne triedia a recyklujú.

          • Február v ŠKD

          • Deti sa tešili a pripravovali si výzdobu a škrabošky na karneval, ktorí usporiadali vychovávatelia v ŠKD. Lásku sme si pripomenuli výrobou valentínskych srdiečok a pozdravov pre svojich najmilovanejších. Plné ruky práce a nápadov sme vynaložili pri jarnej výzdobe celej školy. 

          • Futbal - MC Donald Cup 2023

          • Kvalifikačného turnaja, ktoré sa konalo 1. marca sa zúčastnili tieto družstvá: Bohdanovce, Ruskov a Haniska. Hralo sa v telocvični v ZŠ Bohdanovce. Oba zápasy so súpermi sme vyhrali. Prvý zápas proti Bohdanovciam 8:1 a druhý zápas voči Ruskovu 9:3. Naše družstvo postúpilo z 1. miesta do okresného kola MC Donald Cupu, ktoré sa uskutoční v Čani. 

            Tešíme sa! 

          • Deň otvorených dverí

          • Dnes, 1. marca 2023 sme otvorili dvere vo všetkých učebniach, aby sa k nám mohli prísť všetci tí, ktorí majú chuť si pozrieť vyučovanie, či priestory našej školy. Hneď vo dverách ich s úsmevom privítali školská pedagogička Petra spoločne s pani vychovávateľkou Lenkou. Po zápise do kroniky, ich nasmerovali do tried, ktoré chceli navštíviť. Tu už prebiehalo klasické vyučovanie, ktoré bolo obohatené o prítomnosť už iných rodičov. 

            V tento deň k nám zavítali aj deti z materskej škôlky Haniska, ktoré sa k nám chystajú na zápis. Aj oni boli zvedaví na spoločné priestory, na vyučovanie, i na budúcich kamarátov.