• Zlatý Amos

          • Základná škola v Haniske nie je veľká čo sa týka počtu žiakov, ale je veľká na množstvo aktivít, ktoré ponúka. Veľkú zásluhu má na tom pani učiteľka a účtovníčka zároveň Janka Beliová, ktorá kedysi navštevovala školu ako žiačka a v súčasnosti tu i viac ako 20 rokov pracuje. Bez jej rád a dohľadu by neboli nové projekty, nebola tanečná horúčka a nezameniteľná atmosféra počas slávnostných udalostí, ktoré nás sprevádzajú. Sme vďační za jej schopnosti v oblasti finančného, kultúrneho a spoločenského života.

             

            Preto žiaci prihlásili pani učiteľku Janku Beliovú do ankety Zlatý Amos o najobľúbenejšieho učiteľa na Slovensku. Hlavným organizátorom tejto ankety je občianske združenie Adevyk a je spolufinancovaná z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ambasádorom je spevák a učiteľ Igor Timko a záštitu nad touto výnimočnou anketou má prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.


            V školskom roku 2022/2023 sa konal 16. ročník tejto ankety, ktorá vyzdvihuje vzťah medzi žiakmi a učiteľmi a je zábavnou formou súťaže medzi nimi. V dňoch od 25.6.2023 do 27.6.2023 sa v Pezinku uskutočnila súťaž medzi 7 finalistami z prihlásených učiteľov.  Všetci sme držali palce našej Janke, s číslom 2. Aj keď nezvíťazila, zanechala nezmazateľnú stopu a spolu so žiakmi a pedagógmi, ktorí ju prišli do Pezinka podporiť, získali množstvo veselých a nezabudnuteľných zážitkov. Dňa 27.6. prijala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová finalistky ankety Zlatý Amos a ďalších pedagógov. Po slávnostných príhovoroch nasledoval neformálny rozhovor a spoločné fotenie.

          • Školský výlet piatakov

          • Dňa 19.6.2023 sa žiaci 5.A a 5.B zúčastnili školského výletu v Nestville parku v Hniedzom, kde mali pripravený sladký program. Žiaci si mali možnosť vytvoriť vlastnú čokoládu podľa svojho výberu a chute. Po dokončení čokolády sa žiaci zúčastnili prednášky ohľadom výroby čokolády. Po skončení prednášky žiaci zažili množstvo zábavy na detskom interiérovom ihrisku, ktoré je súčasťou tohto čokoládového kráľovstva. Žiaci mali možnosť si zakúpiť rôzne tradičné suveníry z tejto čokoládovne a na obed ich ako prekvapenie čakala sladká palacinka s ovocím. Po ceste naspäť autobusom sme navštívili zrúcaninu hradu nad obcou Plaveč. Žiaci si z hradného kopca mohli vychutnať výhľad na obec Plaveč a jeho široké okolie. Žiakom sa výlet veľmi páčil a už teraz sa tešia na ďalšie podobné výlety.

          • Škola v prírode v Telgárte

          • Dňa 5.6.2023 ráno po 8 h žiaci 3. a 4. ročníka spolu s pedagogickým dozorom a zdravotníčkou vycestovali do školy v prírode v Telgárte. Ubytovaní boli v rovnomennom hoteli medzi Nízkymi Tatrami, Muránskou planinou a Slovenským rajom s výhľadom na najvyšší vrch východnej časti Nízkych Tatier Kráľova hoľa. Počasie umožnilo žiakom spoznávať obec a jej okolie.

            Prvý deň viedla cesta k známemu železničnému mostu Chmarošskému viaduktu a cestou späť bola zastávka na lúke za depom. Druhý deň pobytu aj napriek prehánkam podnikli výlet do Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorá je zaradená do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Tretí deň uskutočnili exkurziu do Múzea zvoncov a spiežovcov v Šumiaci, ktorý prevádzkuje majiteľ a nadšenec Mikuláš Gigac. V múzeu sa nachádzalo viac ako 2000 zvoncov z rôznych krajín sveta. Deti sa dozvedeli, prečo majú zvieratá pri pasení uviazané zvonce, vypočuli si ukážky hry na zvonce a iné nástroje, ktoré pastieri používali pri pasení. Spoznali pána Gigaca, ktorý je aj folkloristom, spevákom a autorom mnohých piesni, ktoré šíri folklórny súbor Šumiačan. Oba výlety boli pre všetkých zážitkom, keďže cesta príjemne ubiehala americkým ikonickým žltým autobusom. Štvrtý deň ostal čas na spoznávanie blízkeho okolia, kde každý krok sprevádzali pasúce sa kravičky. Zaujímavá skúsenosť bola aj cesta vlakom Telgártskou slučkou. Popoludní čakalo na deti osvieženie v bazéne. Posledný deň pobytu od rána prialo počasie vychádzke spojenej s ochutnávkou miestnej zmrzliny. Po výdatnom obede nasledovala krátka pauza a príprava na cestu domov. Autobus všetkých šťastne doviezol do Hanisky podľa plánu pred 16 h, kde už čakali rodinní príslušníci.

            Škola v prírode umožnila deťom spoznať nádhernú prírodu Nízkych Tatier a zároveň množstvo zábavy pri spoločných činnostiach. 

          • Týždeň zelenej dopravy

          • Naše ekologické aktivity pokračujú! Tentokrát pozornosť upriamime na dopravu. Od 19. do 23. júna vyhlasujeme týždeň zelenej mobility. Chceme vás tým motivovať a vyzvať, aby ste budúci týždeň čo najviac využívali ekologické spôsoby dopravy. Ak ste z Hanisky, poďte do školy pešo alebo bicyklom, ak ste z okolitých dedín, využite autobus. To, ako ste do školy prišli, budeme zaznamenávať a trieda, ktorá bude najviac využívať ekologické spôsoby dopravy získa ocenenie zelená trieda. Víťazný kolektív vyhlásime v piatok počas oceňovania žiakov.

          • Triedny výlet 6. ročníka

          • V dňoch 15-16.júna 2023 sa žiači 6.ročníka zúčastnili triedneho výletu. Spali v chatkách  autokempingu Podlesok. Počas výletu nechýbali pekné, aj keď náročné túry, rôzne hry, jazdenie na koňoch, futbal proti Lotyšom, stolný tenis, hry, či odpočinok na chatkách.... Žiaci počas výletu boli skvelí a upevnili svoj kolektív. Pripájame fotky:

          • Roztvorený kvietok lekna

          • Prváci si na hodine náboženstva vybrali malý kvietok lekna, označili si ho a lupienky postupne poskladali smerom dovnútra. Keď ho položili do vody, na ich prekvapenie sa kvietok začal roztvárať. Záležalo na hrúbke papiera, ale najmä na peknom zložení lupienkov. Obyčajná voda stačila na to, aby z kvietka mali radosť. Aj v bežnom živote sú mnohé jednoduché veci, ktoré nám môžu priniesť veľa radosti. No záleží na nás, či si ich všimneme a či sa Božej láske otvoríme.

          • 12. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskej piesne

          • V piatok 09.06.2023 sa v Košiciach na Požiarnickej 1 uskutočnil 12. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskych piesní žiakov Košického a Prešovského kraja "Rómska pieseň - Košice 2023", ktorého sa úspešne zúčastnili piati naši žiaci - Liliana Faková z 5.A, Adam Dani a Kevin Fako z 5.B a Ján Dani a Steven Fako zo 7.ročníka, keď vo veľkej konkurencii obsadili krásne 3. miesto.

          • English star - výsledky

          • S radosťou Vám oznamujeme výsledky súťaže English star, do ktorej sme sa opätovne zapojili. Súťaže sa zúčastnilo 672 škôl a 22.105 súťažiacich z celého Slovenska od prvého až po deviaty ročník. V každej kategórii bolo tohto roku udelených výnimočne až 10 cien. Základným kritériom bolo dosiahnutie najvyššieho počtu bodov. Pri rovnakom bodovom skóre, boli výhercovia žrebovaní. Šťastie sa usmialo na Noemi Kollárovú z 2. ročníka, ktorú vyžrebovali na 7. mieste a získala darček, ktorý si prevezme v našej škole na slávnostnom oceňovaní žiakov dňa 23.06.2023. Výsledky našich súťažiacich žiakov sú nasledovné:

             

            1. ročník

            Simona Palenčárová - 98%

            Jeremias Straka - 98%

            Adam Horváth - 96%

            Damien Bialko - 96%

            Gabriel Majoroš - 96%

            Damián Rybár - 94%

            Sofia Horváthová - 89%

            Vanesa Hutterová - 86%

            Samuel Karaffa - 82%

             

            2. ročník 

            Noemi Kollárová - 100%

            Kiara Majorošová - 98%

            Ela Švábová - 98%

            Barbora Vargová - 91%

            Terézia Šimková - 90%

            Anna Kmecová - 86%

             

            3. ročník 

            Ján Čerkala - 100%

            Tomáš Struhár - 98%

            Štefan Binda - 96%

            Nela Sedláková - 96%

            Oliver Rusnák - 93%

             

            4. ročník 

            Júlia Čonková - 94%

            Evangelina Zubková - 93%

            Dominik Kolko - 93%

            Lenka Bodnárová - 92%

            Daniela Kopperová - 91%

            Viktor Figmik - 89%

            Nela Pradová - 88%

            Vanessa Nahajová - 86%

            Oliver Zeleňák - 80%

             

            5. ročník

            Dorota Šamková - 97%

            Karol Klempár - 96%

            Nina Papugová - 95%

            Stela Belyová - 95%

            Emma Godušová - 95%

            Viktória Franková - 92%

            Zoja Hiščáková - 92%

            Daniela Ondočková - 90%

            Daniel Výrostko - 88%

            Eva Kmecová - 84%

            Sebastián Antoš - 71%

             

            6. ročník

            Patrik Čerkala - 96%

            Tobias Janke - 96%

            Matej Čamaj - 84%

            Natália Szunyogová - 70%

             

            7. ročník

            Diana Džubárová - 96%

            Šimon Ondočko - 90%

            Alex Benko - 82%

            Matej Németh - 81%

             

            8. ročník

            Nela Vargová - 95%

            Maxim Bobko - 93%

            Matej Franko - 85%

            Lenka Beliová - 84%

             

            9. ročník

            Martin Dubecký - 99%

            Henrich Pecher - 99%

            Alena Horváthová - 95%

            Lukáš Skvašík - 95%

             

            Každý súťažiaci dostane diplom s vyobrazenou zlatou medailou. Každý účastník súťaže s úspešnosťou 100% získava sťahovací batoh s logom súťaže a každý účastník bez ohľadu na bodový zisk obdrží malý darček. 

          • Rúfusove Bohdanovce

          • Dňa 8. júna sa naša žiačka Viktória Franková z 5. B zúčastnila 11. ročníka súťaže mladých tvorcov poézie a prózy Rúfusove Bohdanovce. Viktória začala tvoriť svoje prvé verše už v 1. ročníku ZŠ. Do súťaže sme ju prihlásili s básňou Mama. Okrem prednesu svojej básne musela preukázať autorský talent priamo na súťaži. V určenom časovom limite tvorila báseň na tému: ,,Malý, ale môj kúsok sveta". S básňou a jej podaním získala v 1. kategórii mladých tvorcov 2. miesto. Srdečne Viktórii blahoželáme a prajeme ešte veľa kreatívnych nápadov.

          • Školská liga v malom futbale žiačok

          • Od apríla do júna sa na našej škole uskutočnila tvz. Školská liga v malom tubale žiačok. Súťažili medzi sebou tri triedy, a to 5.A, 5.B a 6.ročník. Liga bola trojkolová. Výsledky: 

             

            27.apríla 2023

            5.A - 6. ročník     1:1

            5.B - 5.A              0:6

            5.B - 6. ročník     0:1

             

            25. mája 2023

            5.B - 6. ročník     3:1

            5.B - 5.A             1:1

            5.A - 6. ročník    2:0

             

            8. júna 2023

            6. ročník - 5.A     1:1

            5.B - 6. ročník     1:0

            5.B - 5.A              0:2

             

            Po spočítaní priebežných výsledkov to vyzerá nasledovne: 

            1. miesto - 5.A - 12 bodov 

            2. miesto - 5.B - 7 bodov

            3. miesto - 6. ročník - 5 bodov 

             

            Dievčatám blahoželáme, podali super výkon. Ocenenie bude na konci školského roka. 

          • Máj v ŠKD

          • Mesiac máj patrí k najkrajším mesiacom v roku. Príroda sa ukazuje vo svojej kráse, rozvoniavajú kvety a všade vôkol počuť spev vtákov. Práve z tohto dôvodu má v máji sviatok človek, ktorý je najdôležitejším v našom živote - mama. Pri tejto príležitosti sme pre naše mamky zhotovili krásne darčeky s venovaním a veršíkom. Nezabudli sme ani na Svetový deň mlieka, kde sme ochutnávali rôzne mliečne výrobky a naše chuťové bunky sme preniesli aj do výtvarných prác, z ktorých sme pripravili výstavku v školskej jedálni. Samozrejme sme nezabudli fandiť ani našim hokejistom! 

          • Deň detí

          • Medzinárodný deň detí sme si posunuli o jeden deň. A tak 2.júna si deviataci spolu s učiteľmi pripravili jednotlivé stanovištia, za ktorých absolvovanie mohli žiaci získať pečiatku. Viacero pečiatok si tak mohli vymeniť v bazáre, kde už boli pripravené loptičky, bublifuky, zápisníky, perá či sladkosti. O desiatej sme si poslednýkrát zatancovali aj tanečnú horúčku a presunuli sa k hasičom, ktorí nám poukazovali svoju hasičskú výstroj. Niektorí z nás si dokonca mohli na chrbát vziať aj hasiaci prístroj. Nekonečné more otázok ukončila hasičská siréna. Nechýbala jablková štrúdľa a pitný režim. Odmenou nám bol skákací hrad, pri ktorom sa tvorili ,,kolóny". 

          • Deň matiek

          • Trošku neskôr, ale o to srdečnejšie, sme potešili naše mamičky a babičky kultúrnym programom a zaželali sme im všetko dobré k ich sviatku, ku Dňu matiek. Krásny a pestrý program sa mamičkám páčil, za čo nás odmenili potleskom. Želáme Vám, naše mamky, hlavne veľa zdravíčka, nech Vás Pán Boh stále chráni z nebíčka. 

          • Exkurzia v múzeu

          • Posledný májový deň sa piataci spolu s tretiakmi vybrali na exkurziu do Východoslovenského múzea. Celá akcia sa niesla v duchu ,,Dopoludnia s prírodovedcami". Po úvodnom privítaní a pokynoch sme sa rozdelili do piatich družstiev, ktoré absolvovali jednotlivé stanovištia. Decká si mohli vyskúšať stavanie vtáčej búdky, výrobu škrabošky, absolvovali výklad o krkavcoch a vranách a na ,,živom" stanovišti si mohli do rúk vziať mnohonôžku, roháča či malú jašteričku ,,Gregora". Samozrejme nechýbali ani kontrolné otázky, ktoré sme s ľahkosťou zvládli. Zaslúženou odmenou nám bola zmrzlina či pizza. 

          • Púť detí do Belže

          • V sobotu 3. júna 2023 sa žiaci od 2. po 9. ročník zúčastnili púte do Belže. Pešia trasa mala dĺžku cca 13,5 km. Cestou zbierali do preukazov body za rôzne súťaže i za pomodlenie desiatku ruženca. Boli si pozrieť obnovený ikonostas v miestnom gréckokatolíckom chráme, ale aj známy „perši dub“, ktorý je chránenou pamiatkou, pretože bol orientačným bodom v starých vojenských mapách. Obvod stromu je cca 385 cm, preto na jeho objatie bolo potrebných viacero detí. Aj napriek veternému dňu to bola obohacujúca púť, plná nových zážitkov.

          • Erasmus +

          • Škola v Haniske má tradíciu v organizovaní medzinárodných projektov. Sme veľmi radi, že v budúcom školskom roku budeme pokračovať v projekte Erasmus+. Národná agentúra programu Erasmus schválila našu žiadosť o grant na projekt s názvom Dôležitosť malých krokov. Financie z Európskej únie využijeme na kurzy pre učiteľov, aby získali medzinárodné certifikáty v oblasti environmentálnej výchovy, a tiež na návštevy zahraničných škôl našimi žiakmi. Spolu bude môcť v školskom roku 2023/2024 vycestovať až 26 žiakov našej školy. Absolvujú týždňové študijné pobyty v Česku, Grécku, Litve a Portugalsku. Počas návštev škôl v týchto krajinách sa budú sústrediť najmä na ekológiu, možnosti zavedenia rôznych zelených riešení v našej škole, environmentálnu výchovu na bežných hodinách. Chceme dosiahnuť, aby sa naši žiaci so svojimi skúsenosťami následne v rámci rovesníckeho vyučovania podelili o tieto skúsenosti, a tak malými krokmi prispeli k celkovej pozitívnej zmene. Cieľom projektu je okrem iného aj prispieť k redukcii množstva odpadu v škole.

          • Projekt eTwinning

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka sa na jar zapojili do medzinárodného projektu SING SANG SUNG (voľne preložené „spievam, spieval som“). Projekt pozostával z niekoľkých častí. Najprv sme na spoločnej webovej stránke predstavili školy, ktoré sa na projekte zúčastnili. Išlo o školy z Chorvátska, Španielska, Česka, Poľska, Turecka a Maďarska. Potom sme zdieľali fotografie z našich škôl a precvičovali sme si angličtinu tvorením viet k týmto fotkám. Následne prišla na rad časť, v ktorej sme sa predviedli krásnou ľudovou piesňou Visoko kačički, ktorú naši žiaci zaspievali v krojoch a s hudobným sprievodom. Žiaci zo zahraničia, ktorí sa na projekte zúčastnili, tak mohli navzájom porovnávať a obdivovať svoje národné piesne. Aby sa žiaci lepšie spoznali, zorganizovali sme aj videokonferenciu, počas ktorej si kládli otázky a dozvedeli sa tak viacero zaujímavostí. Záverom projektu je vytvorenie spoločnej piesne na rovnaký nápev. Vznikne tak anglická pieseň naspievaná žiakmi siedmich rôznych krajín.

          • 14. ročník ,,Čítajme si" - celoslovenský detský čitateľský maratón

          • V týždni od 22. - 26. mája sa naša škola zapojila do projektu, ktorý realizuje Linka detskej istoty pri slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so školskými knižnicami. Cieľom podujatia bolo zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť. Žiaci, ktorí sa do projektu zapojili obdržali informačnú knižnú záložku od Linky detskej istoty.

          • Tvorivý príbeh o stratenej ovečke na hodine náboženstva

          • Prváci na hodine náboženstva preberali príbeh o Dobrom pastierovi a stratenej ovečke. Preto si každý z nich vyrobil svoju ovečku a doviedol ju na lúku. Avšak zrazu sa jedna ovečka stratila. Pastier sa ju vybral hľadať, lebo skočila z lavice až na stoličku. Keď ju našiel, vyložil si ju na plecia a priviedol späť k ostatným ovečkám. A všetci sa spolu radovali.

          • Majstrovstvá Slovenska v ŠKD

          • Dňa 24. mája 2023 sa uskutočnili MS v Hokeji v našom školskom klube deti.Turnaja sa zúčastnili 4 mužstvá a to: ŠKD1 - Modrí ŠmolkoviaŠKD 2 - Bielí ŽralociŠKD 3 - Rýchle KobylkyŠKD 4 - Drsné ŠípyO úvodné buly sa postarala pani riaditeľka Mgr. Helena Borufková. Zápasy mali skvelú atmosféru, ktorú vytvorili chlapci a dievčatá z ŠKD. Každý účastník dostal medailu a víťazné mužstvo putovný pohár. Fanúšikovia boli odmenení sladkou dobrotou. Bol to 1. ročník MS v Hokeji v ŠKD a určite nebol posledný. Všetky teamy hrali skvelé. Hralo sa fair play, čo nás veľmi potešilo. Víťaz však môže byť len jeden a stali sa ním Bielí Žraloci. Dovidenia o rok. Už teraz sa tešíme.