• Slávik 2023

          • Milí žiaci, 

            je tu po prvýkrát spevácka súťaž pod názvom ,,Slávik 2023". Neváhajte a skúste sa zapojiť. Ak máte otázky, radi Vám pomôžeme. 

          • Zero waste

          • Pokračujeme s ďalšou ekologickou aktivitou! Už tento piatok 17.3. sa môžete pridať k Zero Waste výzve. Čo to znamená? Zero je po anglicky nula a waste je odpad. Takže sa jeden deň budeme snažiť neprodukovať žiaden odpad. Znie to jednoducho, ale... skúste sa zamyslieť ako často počas dňa chodíte k odpadkovému košu? Čo všetko je zabalené v plaste, koľko papierových vreckoviek použijete na utretie rúk? Zero Waste výzva sa ale dá zvládnuť. Skúste si napríklad v piatok doniesť desiatu urobenú doma, zabalenú v dózičke, prineste si svoj čaj v termoske, nekupujte zbytočne jedlo a nápoje zabalené v plaste. Doneste si uterák a používajte ho namiesto papierových vreckoviek. Ak už niečo musíte vyhodiť do koša, recyklujte – odneste to do koša na papier alebo plast, ktorý sa nachádza pri automate. Ak máte chuť na sladké, čo tak upiecť doma bábovku namiesto kúpy čokoládovej tyčinky? Nápadov na to, čo robiť, je veľa. Môžete sa s nami podeliť o vaše Zero Waste pokusy a uverejniť fotku, príspevok alebo len zmienku o tom, že aj vy ste sa zapojili, a to na stránke https://padlet.com/zerowastezs/zero-waste-uz5ezuflp0aah314

            Stačí kliknúť na tlačidlo +, napísať príspevok a zverejniť. Budeme veľmi radi, keď sa nás do výzvy pridá čo najviac.

          • Futbalový turnaj mladších žiakov vo Valalikoch

          • 4. marca sa vo valalickej športovej hale uskutočnil futbalový turnaj mladších žiakov. Turnaja sa zúčastnilo týchto päť teamov: Valaliky, Haniska, Kokšov Bakša, Družstevná pri Hornáde a Čaňa. Naši chlapci zvíťazili nad Valalikami 10:0, nad Čaňou 8:1, nad Družstevnou 6:1 a nad Kokšov Bakšou 4:1. V semifinále sme sa opäť stretli s Čaňou a vyhrali sme v pomere 3:1. 

            Finále sme vyhrali 2:1 nad Družstevnou pri Hornáde. Chlapci prešli turnajom bez prehry a hrali pekný kombinačný futbal. Získali sme aj individuálnu cenu, keď najlepším strelcom turnaja sa stal náš hráč Kristián Majoroš. Celému mužstvu patrí veľká vďaka. ,,Len tak ďalej chlapci!", to vám želá váš tréner Marcel Majoroš. 

          • Zber CURAPROX zubných kefiek

          • Ak používate zubné kefky CURAPROX a doslúžia vám, nevyhadzujte ich! Doneste ich do školy do žltého zberného boxu pri automate. Naša škola sa zapojila do zberu týchto kefiek, pretože sú vyrobené z jedného druhu plastu a dajú sa recyklovať. Za box plný použitých kefiek dostaneme odpadkový kôš vyrobený práve zo zubných kefiek CURAPROX. A čo viac, naučíme sa na praktickom príklade, že mnohé materiály sa dajú opätovne využiť, ak sa správne triedia a recyklujú.

          • Február v ŠKD

          • Deti sa tešili a pripravovali si výzdobu a škrabošky na karneval, ktorí usporiadali vychovávatelia v ŠKD. Lásku sme si pripomenuli výrobou valentínskych srdiečok a pozdravov pre svojich najmilovanejších. Plné ruky práce a nápadov sme vynaložili pri jarnej výzdobe celej školy. 

          • Futbal - MC Donald Cup 2023

          • Kvalifikačného turnaja, ktoré sa konalo 1. marca sa zúčastnili tieto družstvá: Bohdanovce, Ruskov a Haniska. Hralo sa v telocvični v ZŠ Bohdanovce. Oba zápasy so súpermi sme vyhrali. Prvý zápas proti Bohdanovciam 8:1 a druhý zápas voči Ruskovu 9:3. Naše družstvo postúpilo z 1. miesta do okresného kola MC Donald Cupu, ktoré sa uskutoční v Čani. 

            Tešíme sa! 

          • Deň otvorených dverí

          • Dnes, 1. marca 2023 sme otvorili dvere vo všetkých učebniach, aby sa k nám mohli prísť všetci tí, ktorí majú chuť si pozrieť vyučovanie, či priestory našej školy. Hneď vo dverách ich s úsmevom privítali školská pedagogička Petra spoločne s pani vychovávateľkou Lenkou. Po zápise do kroniky, ich nasmerovali do tried, ktoré chceli navštíviť. Tu už prebiehalo klasické vyučovanie, ktoré bolo obohatené o prítomnosť už iných rodičov. 

            V tento deň k nám zavítali aj deti z materskej škôlky Haniska, ktoré sa k nám chystajú na zápis. Aj oni boli zvedaví na spoločné priestory, na vyučovanie, i na budúcich kamarátov. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz Tatranská Štrba 20.2.-24.2.2023

          • Aj túto zimu naši žiaci 5-9. ročníka absolvovali lyžiarsky výcvik. Tentokrát sa konal v krásnej tichej obci Tatranská Štrba. Výcvik sme absolvovali v lyžiarskom stredisku Lopušná dolina, kde sme si užívali lyžiarske radovánky.

            Aj napriek tomu, že nám počasie neprinieslo pravý tatranský mrázik, snehu sme si vychutnali až až. Sem tam na nás vykuklo slniečko, občas nás pokropil nevítaný, februárový dáždik.

            Na svahu sme strávili veľa času. Lyžovali sme od rána každý deň, čo nás však neodradilo od ďalších pohybových aktivít, vrátane výletu na Štrbské pleso, ktorý sme s deťmi absolvovali.

            Únava nás nezmohla ani ďalšie dni a tak v tretí deň prišiel čas aj na diskotéku, ktorá bola obohatená o vedomostný kvíz. O bohaté občerstvenie nebola núdza.

            Okrem výletu na Štrbské pleso sme si užili aj výlet na Hrebienok, kde sme navštívili Ľadový dom. Tam však naše dobrodružstvo zďaleka nekončilo. Vybrali sme sa na krásne Studenovodské vodopády. Pohľad na ne stál za to. Naspäť sme sa vrátili svižným krokom späť na Hrebienok a odtiaľ lanovkou do Starého Smokovca.

            Veľmi pozitívne by sa dal zhodnotiť aj náš hotel, v ktorom sme počas kurzu prebývali. Hotel nám doprial okrem strechy nad hlavou aj výdatný pokrm, vrátane švédskych stolov.

            Všetci žiaci si viedli počas lyžiarskeho výcviku veľmi dobre. Bolo cítiť oddanosť, kolektívnosť a v neposlednom rade aj veľkú obetavosť. Všetci pedagógovia, vrátane šikovných inštruktorov, si počínali bez väčších problémov a popasovali sa aj v zložitých situáciách.

            Predposledný deň sme zahájili preteky v slalome, a to v jednotlivých kategóriách chlapcov a dievčat. Spolu s vedúcim kurzu sme zostavili trať a následne sme si rozdelili úlohy.  Deti sme na konci výcviku za ich výsledky a výkon odmenili diplomami, medailami a nechýbali ani sladké odmeny.

            Posledný deň výcviku sa nám trošku nebo rozplakalo. Avšak ani to nás neodradilo si vychutnať poslednú lyžovačku na tomto výcviku. Po poslednom obede sme sa všetci zbalili a obohatení o zážitky a lyžiarske schopnosti sme sa vrátili späť do našej Hanisky.

          • Lyžiarsky výcvikový kurz Jahodná 20.2.-24.2.2023

          • V priebehu uplynulého týždňa sa žiaci 1. stupňa našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcvikového kurzu v stredisku Jahodná. Žiaci od 1. až po 4.ročník, pod dozorom štyroch pedagogických zamestnancov našej školy a pod vedením piatich skúsených inštruktorov, mali možnosť naučiť sa alebo zdokonaliť svoje lyžiarske schopnosti. Slnečné počasie im dodávalo energiu a o tom, že sú všetci po tomto týždni naozaj skvelými lyžiarmi, sa mohli presvedčiť aj rodičia, ktorí ich prišli v hojnom počte podporiť v posledný deň. Aj napriek sychravému počasiu sa v piatok uskutočnili preteky, deti si zmerali svoje sily a tí najlepší boli ocenení diplomami a sladkými odmenami. Všetci si však zaslúžia pochvalu za ich výdrž, odhodlanie a skvelé športové nasadenie. Už sa tešíme na budúci rok!!!

          • Január v ŠKD

          • ,,Čo mi priniesol Ježiško?" Na túto tému deti v ŠKD svojimi výtvarnými prácami prezradili, aké vytúžené darčeky od Ježiška dostali. Nasledujúci deň prezentovali hračku, ktorá sa stala ich obľúbenou. 

            V krásnom zimnom počasí sme sa vybrali na potulky turistickým chodníkom v obci, kde si deti mohli pozrieť informačné tabule ,,Naše vtáky". Na túto tému sme im pripravili aj krátky kvíz. 

            Naučili sme sa, ako píšu nevidiaci a slabozrakí pomocou Braillovho písma. 

            V súťaži: ,,Chcem, aby si sa ku mne takto správal" sme z detských prác zhotovili výstavku. 

            Gymnastiku pri hudbe si niektorí zacvičili s fit loptami v tanečnej miestnosti, iní zas pri predvádzaní tanca v rytme piesní. 

            Keďže bolo obdobie fašiangov a blížil sa karneval, deti si zhotovili krásne pestrofarebné masky. 

          • Valentínska diskotéka

          • Lásku potrebuje každý. Je prítomná v rodinách, vzťahoch a spoločenstvách. Dúfame, že sa aj nám v piatok 17. 2. 2023 podarilo v škole vytvoriť priateľskú a láskavú atmosféru na našej diskotéke. Žiaci ôsmeho ročníka, školský parlament a učitelia sa rozhodli zorganizovať túto milú akciu. Pred začiatkom sme krásne vyzdobili školskú jedáleň a pripravili stoly. Pani kuchárky nám upiekli skvelý koláč a žiaci sa posilnili aj vlastnými zásobami. Aparatúru a DJ-ský pult obsluhovali ôsmaci, ktorí vyberali tie najlepšie pesničky. V krátkych prestávkach sa aj súťažilo - nechýbal klasický stoličkový tanec, tanec s balónmi za chrbtom, papierové preteky a karaoke. Pani riaditeľka sa na záver poďakovala prítomným žiakom za vynikajúcu náladu. Na toto popoludnie budeme určite ešte dlho spomínať! Každému dobre padlo začať nový polrok zábavne, tancom a s priateľmi. Dôkazom sú šťastné tváre na fotografiách z diskotéky.

          • Karneval

          • Dňa 10. februára 2023 sa v našej škole ozývala hudba a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň očakávaného karnevalu. Deti sa v maskách zabávali, súťažili a tancovali. Mali pripravené aj malé občerstvenie, ktoré im prichystali pani kuchárky. Všetky masky boli očarujúce a zároveň odmenené malým sladkým keksíkom. No tie najkrajšie, ktoré vybrala tajná porota, boli odmenené vecnými cenami. Samozrejme sme nezabudli ani na diplom:

            ŠKD1:  ◦ Natálka Kmecová

                           ◦ Lara Kisti

                           ◦ Jakub Pelčarský

                           ◦ Emma Ondryáš

              ŠKD 2: ◦ Julka Čonková

                           ◦ Filip Turták

                           ◦ Valerij Tóth

                           ◦ Yasminka Vargová

            ŠKD 3 : ◦ Tomáš Peko

                          ◦ Samko Karaffa

                          ◦ Gabika Csorbová

                          ◦ Klaudia Kondášová

            ŠKD 4: ◦ Izabelka Pavlíková

                         ◦ Anička Kvašná

                         ◦ Jakub Oravec

                         ◦ Michal Varga

            Za prvý stupeň:  ◦Terezka Šimková

                                         ◦ Ninka Lovásová

                                        ◦  Samko Krempaský

                                         ◦ Lacko Kocai

             

          • Valentínske srdiečko

          • Počas tohto týždňa prebehlo hlasovanie o najkrajšie Valentínske srdiečko, ktoré žiaci vyrábali počas výtvarných výchov resp. v školských kluboch. A tu sú už výsledky: 

            1. miesto: ŠKD 4 - Kiara Majorošová, Anička Kmecová, Anička Kvašná, Izabelka Pavlíková, Dominika Kenderková, Radka Šimková, Soňa Benešová, Evka Kmecová  (valentínske srdiečko č. 7, s počtom hlasov 54)

            2. miesto: Patrik Jusko a Lacko Kocai (valentínske srdiečko č. 17, s počtom hlasov 24)

            3. miesto: Lenka Beliová (valentínske srdiečko č. 11, s počtom hlasov 17)

            Blahoželáme a ďakujeme za skrášlenie priestorov školy!

          • Prednáška o zdravej výžive

          • V piatok 10. februára a v pondelok 13. februára sa uskutočnili prednášky na tému Zdravá výživa. Obe prednášky boli nielen poučné, ale aj zábavné. Zúčastnili sa ich žiaci prvého až piateho ročníka. 

          • Tretiaci šijú

          • Na hodinách pracovného vyučovania tretiaci naberali praktické zručnosti v šití. Konkrétne tretiaci šili valentínske srdiečka pre svojich rodičov. Pozrite, ako sa im darilo. 

          • Fašiangový karneval

          • Starosta obce a zastupiteľstvo Obecného úradu v Sokoľanoch v spolupráci s folklórnym súborom Sakaľčane a klubom dôchodcov pozýva deti na Fašiangový karneval, ktorý sa uskutoční 18.2.2023 o 16.00 hod v Kultúrnom dome v Sokoľanoch. 

            Deti majú vstup zdarma, vstup je povolený len v sprievode dospelej osoby. Cena vstupného pre dospelú osobu je 1,-EUR. 

            Čaká na Vás maľovanie na tvár, športové hry, balónová show, detská diskotéka i odmena za každú masku. 

            Občerstvenie - dones si, čo zješ

            Tak neváhajte, a príďte sa zabaviť. 

          • 14.február - Deň sv. Valentína

          • Deň svätého Valentína,

            lásky čas on pripomína.

            Srdiečko maj otvorené,

            pre cit lásky je stvorené.

            Lásku daruj každý deň,

            možno splníš iným sen!

            Krásny Valentín!

             

            Aj takéto, alebo podobné básničky zazneli v pripravených Valentínkach, ktoré včera rozdával náš poštár Janko alias Nikolas, za čo mu ďakujeme. Valentínky potešili všetkých, aj obdarovaných, aj obdarúvajúcich. 

          • Školské kolo : Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 10. 02. 2023 sa konalo školské kolo recitačnej prehliadky Hviezdoslavov Kubín. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v prednese. Zúčastnilo sa na nej 23 žiakov 2. až 9. ročníka. Súťažilo sa podľa ročníkov v troch kategóriach v prednese poézie i prózy. Porotu tvorili Mgr. Ivana Laššáková, Mgr. Daša Palenčárová a Mgr. Ľubomíra Gromová.

            Výsledky školského kola sú nasledovné:

             

            1. Kategória

            prednes poézie:

            1. miesto: Júlia Čonková, 4. B

            2. miesto: Emma Iglaiová, 4. A

            3. miesto: Daniela Kopperová, 4. A

            prednes prózy:

            2. miesto: Ela Švábová, 2. ročník

            3. miesto: Klára Pavlíková, 3. ročník

            Pre nedostatok súťažiacich a vyrovnané výkony sme 1. miesto v tejto kategórii neudelili.

             

            2. Kategória

            prednes poézie:

            1. miesto: Terézia Imrichová, 5. B

            2. miesto: Daniel Výrostko, 5. B

            3. miesto: Patrícia Pohorencová, 5. A

            prednes prózy:

            1. miesto: Dorota Šamková, 5. B

            2. miesto: Daniela Ondočková, 5. A

            3. miesto sme pre nedostatok súťažiacich neudelili.

             

            3. Kategória

            prednes poézie:

            1. miesto: Frederika Ferčáková, 8. ročník

            2. miesto: Šimon Ondočko, 7. ročník

            3. miesto: Marianna Miková, 8. ročník

            prednes prózy:

            1. miesto: Alena Horváthová, 9. ročník

            2. miesto: Lucia Oravcová, 7. ročník

            3. miesto: Miroslava Horváthová, 7. ročník

             

            Víťazov jednotlivých kategórii sme odmenili diplomami a vďaka príspevku ZRPŠ i peňažnými poukážkami do kníhkupectva.

            Ďakujeme súťažiacim za pekný umelecký zážitok. Držíme palce všetkým, ktorí nás budú reprezentovať v okresnom kole recitačnej prehliadky Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa uskutoční 29. a 30.3.2023 v Košiciach.

             

            ZRŠ: Mgr. Ľubomíra Gromová