• Výsledky olympiády v anglickom jazyku

          • Okresného kola olympiády v anglickom jazyku v Moldave nad Bodvou sa zúčastnili víťazi školského kola zo dňa 17. 1. 2024. V ťažkej konkurencii si naši žiaci Tobias Janke zo 7. ročníka a Diana Džubarová žiačka 8. ročníka počínali veľmi dobre. Diana sa stala po druhý krát úspešnou riešiteľkou, umiestnila sa na deviatom mieste z dvadsiatich. Táto náročná súťaž skutočne preverila žiakov v každej oblasti jazyka. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a veríme, že sa nám bude dariť aj v ďalších ročníkoch olympiády.

          • Európsky certifikát kvality - projekt eTwinning

          • Náš projekt, ktorý už získal národný certifikát kvality, bol preverený aj na európskej úrovni. A uspel! Za projekt SING, SANG, SUNG nám bol udelený európsky certifikát kvality v programe eTwinning. Tento projekt sme realizovali v minulom školskom roku so žiakmi štvrtého ročníka. Na projekte sa podieľali pani učiteľky Beliová, Gavulová, Vodilková a Uhalová. Projekt mal medzinárodný charakter, spolu s našimi žiakmi na úlohách pracovali aj žiaci z Česka, Španielska, Poľska, Turecka, Maďarska a Chorvátska. Podarilo sa nám vytvoriť vlastnú pieseň a tiež spoločný online spevník národných piesní.

          • Mirka Makajiová: Pečieme s finalistkou, ktorá osladila srdcia našej školy

          • V našej škole nedávno zavládla sladká atmosféra, keď finalistka populárnej televíznej súťaže "Pečie celé Slovensko" zavítala do Školského klubu detí. Mirka Makajiová, talentovaná cukrárka, ktorá si získala srdcia divákov svojím umením, prišla s nami stráviť príjemné chvíle plné radosti, smiechu a, samozrejme, lahodných koláčikov crinkles. Okúzlila nás nielen svojimi kulinárskymi schopnosťami, ale aj svojou priateľskou a prirodzenou osobnosťou. Jej návšteva v našej škole nezostane len v pamäti, ale aj v srdciach tých, ktorí mali šťastie byť svedkami tohto sladkého stretnutia. Mirka bude v našich srdciach dámou pečenia a inšpiráciou pre všetky budúce generácie pekárov.

            Akciu pripravila Mgr. Lenka Šemnická 

          • Pečieme s finalistkou súťaže ,,Pečie celé Slovensko" - Mirkou

          • Tak toto sme tu ešte nemali! Úplne po prvýkrát si v ŠKD upečieme koláčiky a bude nám pri tom asistovať finalistka súťaže Pečie celé Slovensko - MIRKA zo Šebastoviec! Všetci sme jej držali palce, nakoľko v celej súťaži bola veľmi šikovná, milá, ústretová a pomáhala aj ostatným súťažiacim. Už teraz sa na ňu veľmi tešíme!

          • Jasličková pobožnosť v Sokoľanoch

          • Posledný deň vianočného obdobia - v nedeľu 7. januára 2024 - sa naši žiaci zo Sokolian zapojili do Jasličkovej pobožnosti aj spevmi v rámci Zboru Ružencovej Panny Márie, aj odohraním vianočného príbehu o Filipkovi a jeho lampášiku, ktorý podaroval Ježiškovi. Ich snaha a otvorené srdiečka prispeli k radostnej atmosfére a hlbšiemu prežitiu vianočného tajomstva. V rámci Jasličkovej vystúpili aj viaceré folklórne súbory. 

          • Jasličková pobožnosť v Haniske

          • Na Nový rok – v pondelok 1.1.2024 - naši žiaci z Hanisky sprítomnili milé udalosti, ktoré sa odohrali v Betleheme pred 2000 rokmi. Biblické postavičky, anjeli, pastieri, ovečky a rozprávači vytvorili milú, slávnostnú atmosféru. Do Jasličkovej pobožnosti sa zapojilo cca 45 detí, teda 45 čistých srdiečok, žiarivých očiek a šťastných úsmevov. A toto všetko cez piesne a hovorené slovo odovzdali všetkým prítomným. Nech to v nás ostane a rezonuje počas celého nového roku 2024. 

          • Dobrá novina v Sokoľanoch i v Haniske

          • Tešíme sa, že aj tento rok sa našli odvážne a obetavé deti, ktoré sa v pondelok 25. decembra 2023 v popoludňajších hodinách zapojili v Sokoľanoch i v Haniske do celoslovenskej koledníckej akcie Dobrá novina. Vytvorili malé skupinky, ktoré koledovali po jednotlivých uliciach v dedine. Vyzbieraný milodar bude tento rok použitý na účinnú pomoc ich rovesníkom v Južnom Sudáne. Tešíme sa, že deti i mladí boli ochotní obetovať čas na nácviky i na samotné koledovanie. Zaiste im táto obeta priniesla aj osobnú skúsenosť prežívania pocitu šťastia z toho, že pomáham iným.

             

            Zoznam koledníkov (aj ďalšie deti sa pripravovali, ale zo zdravotných dôvodov nemohli prísť):

            PRVÁCI: Samko Čamaj, Zuzka Horváthová

            DRUHÁCI: Gabika Csorbová, Simonka Palenčárová

            TRETIACI: Šarlotka Boháčiková, Elka Švábová, Terezka Šimková, Anička Kvašná, Izabelka Pavlíková

            ŠTVRTÁCI: Lukáš Starších, Klárka Pavlíková, Lukáš Horváth

            PIATACI: Evka Kmecová, Julka Čonková, Samuel Krempaský

            ŠIESTACI: Emka Čonková, Daniel Výrostko, Kristínka Kondášová, Elka Štefani, Dorotka Šamková, Danielka Ferencová, Zojka Hiščáková, Terezka Imrichová, Filip Piško, Danielka Ondočková

            SIEDMACI: Natálka Szunyogová, Matej Čamaj, Mário Kaško

            ÔSMACI: Emmka Krempaská, Mirka Horváthová, Eliška Horváthová, Katka Oravcová, Šimon Ondočko

            DEVIATACI: Samuel Šimko, Nikolas Lacko, Jakub Piško, Lenka Beliová, Nelka Vargová

            ŠKÔLKARI: Monika Horváthová, Sonička Palenčárová

            NAŠI BÝVALÍ ŽIACI: Lucia Výrostková, Alenka Horváthová, Dominik Imrich, Mária Timková rod. Židová

          • Jasličková pobožnosť v Bočiari

          • V pondelok 25.12.2023 - na slávnosť Narodenia Pána – naši žiaci z Bočiara počas Jasličkovej pobožnosti priblížili všetkým prítomným udalosť Betlehemskej noci. Deti sa celkom vložili do svojich úloh a tak vytvorili milú atmosféru Vianoc. Vďaka ich snahe a otvoreným srdiečkam bol až hmatateľný vnútorný pokoj a Boží dotyk. A práve to všetci potrebujeme.

          • Pečie celá škola

          • 20. a 21.decembra sa zo školskej kuchynky šírila vôňa medovníkov a vianočného punču.Tímy z každej triedy druhého stupňa sa snažili podať čo najlepšie výkony a upiecť víťazný vianočný koláč. Pravú vianočnú atmosféru dotvárali koledy a voňavý nealko punč, s ktorým p.uč.Šamkovej ochotne pomáhali deviataci. Trojčlennú porotu tvorili p.uč.Palenčárová, p. Németová a sestra Mária. Po degustácii rozhodli o víťazoch:

            3.miesto obsadil 9.ročník a ich medovníky

            2.miesto 7.ročník a ich džemová roláda

            1.miesto 6.B trieda s ich tvarohovou strieškou.

            Okrem víťazných pohárov a diplomov si žiaci odniesli cenné skúsenosti.

            Veríme, že v tejto tradícii budeme každý rok pokračovať.

          • Súťaž o najkrajšiu pokladničku

          • V rámci Finančnej gramotnosti prebiehala na našej škole súťaž o najkrajšiu pokladničku. Poukázali sme na dôležitosť šetrenia peňazí, aby sme sa nedostali do finančnej tiesne.

             

            1. miesto patrí žiačkam z 5.B - Radoslava Kuzmová, Júlia Čonková a Eva Kmecová

            2. miesto získala Nelka Sedláková - 4. ročník

            3. miesto získala Emma Iglaiová - 5.A

            Srdečne blahoželáme.

          • Udržateľné Vianoce

          • V stredu 20.12.2023 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili na workshope s názvom Udržateľné Vianoce. Skúšali výrobu dekorácií z prírodných materiálov, ktoré skrášlia domovy rovnako ak nie ešte krajšie ako plastové ozdoby z obchodu. Sú navyše aj ekologické a vyrobené vlastnoručne a s láskou. Posledný deň v škole využili naši žiaci zo Zelenej ambasády na to, aby svojim spolužiakom vysvetlili, ako sa dajú Vianoce prežiť udržateľne - ekologicky. Rozprávali o vhodnom výbere darčekov (napr. z druhej ruky, z lokálnych zdrojov; vlastná výroba atď.) a o ich balení (použitie jutového špagáta namiesto stužky, novín namiesto papiera a veľa ďalších nápadov). Pozornosť venovali aj pečeniu (vhodné je použiť suroviny, ktoré sú miestne, bio alebo s logom Fairtrade) a dekoráciám (prírodné materiály sa hodia k vianočnej estetike). Žiakom tak dali plno nápadov a možností na to, aby si doma vykúzlili nádherné zelené Vianoce.

          • Adventné skladanie puzzle

          • Advent je príprava na slávenie Vianoc. Uvedomujeme si to viac cez adventný veniec a rôzne aktivity tohto radostného očakávania. Naši žiaci počas hodín náboženstva sa snažili poskladať puzzle – ako svoju adventnú cestu. Svojím kúskom prispel ten, kto obetoval na tejto ceste aj sv. omšu. Každý deň sa tešili z nového odkrývania obrazu a veruže ho už odkryli. Tešíme sa z ich snaživosti.

          • Výsledky školského kola pytagoriády

          • V dňoch 12. a 13. 12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo 45. ročníka matematickej pytagoriády. Súťažili sme papierovou formou. Žiaci riešili 15 úloh vo vymedzenom čase 60 minút.

            Do súťaže sa zapojili žiaci tretieho až ôsmeho ročníka. O postupujúcich do okresného kola rozhodne komisia okresného kola pytagoriády. Po rozhodnutí pošle úspešným pozvánky prostredníctvom Edupage.

            Najviac sa darilo štvrtákom :).

            Úspešnými riešiteľmi školského kola sú títo žiaci:

             

            V kategórii P3:

            Stanislav Ferenc                       11 bodov za úlohy     11 bodov za čas         spolu 22 bodov

            Timotej Šemnický                  11 bodov za úlohy     8 bodov za čas            spolu 19 bodov

            Šarlota Bohačiková               10 bodov za úlohy     9 bodov za čas            spolu 19 bodov

            Terézia Šimková                    10 bodov za úlohy     9 bodov za čas            spolu 19 bodov

             

            V kategórii  P4:

            Jakub Pelčarský                     14 bodov za úlohy     11 bodov za čas          spolu 25 bodov

            Oliver Rusnák                         14 bodov za úlohy     6 bodov za čas             spolu 20 bodov

            Lukáš Horváth                        11 bodov za úlohy      6 bodov za čas            spolu 17 bodov

            Lukáš Starších                          10 bodov za úlohy      9 bodov za čas              spolu 19 bodov

            Tomáš Struhár                         10 bodov za úlohy      9 bodov za čas              spolu 19 bodov

             

            V kategórii P5:

            Dominik Kolko                        10 bodov za úlohy      6 bodov za čas            spolu 16 bodov

             

            V kategórii P6:

            Daniela Ondočková              14 bodov za úlohy     7 bodov za čas            spolu 21 bodov

            Dorota Šamková                     11 bodov za úlohy      1 bodov za čas            spolu 12 bodov

                                   

            V kategórii P7:

            Matej Čamaj                           14 bodov za úlohy      6 bodov za čas            spolu 20 bodov

            Marek Iglai                              13 bodov za úlohy      5 bodov za čas            spolu 18 bodov

            Tobias Janke                           10 bodov za úlohy      5 bodov za čas            spolu 15 bodov

             

            Srdečne blahoželáme!                           Členovia poroty: Mgr. Ľ. Kolková, Mgr. Ľ. Gromová

          • Vianočná akadémia v Sokoľanoch

          • Dňa 10. 12. 2023 sa v Kultúrnom dome v Sokoľanoch uskutočnila Vianočná akadémia, na ktorej vystúpili aj žiaci Základnej školy Haniska. Svojou šikovnosťou a umením potešili a obohatili obyvateľov Sokolian žiaci I. aj II. stupňa a deti z folklórneho krúžku pod vedením pani učiteľky Moniky Némethovej. Básničky, pesničky, či tance určite zanechali krásny dojem v srdciach všetkých prítomných. 

          • Mikulášsky program vo farnosti

          • Naši žiaci z Hanisky, Sokolian a Bočiara pripravili mikulášsky program aj pre kostoly. V utorok 6.12. v Sokoľanoch a v piatok 8.12.2023 v Haniske zahrali príbeh o bohatom kupcovi, ktorý zmenil svoj sebecký život po stretnutí s pustovníkom Mikulášom a opäť bol šťastný. Kým deti spievali pieseň, pustovník Mikuláš z kostola odišiel, v meste Myra ho vyhlásili za biskupa a deti na neho rady počkali. Veď po návrate im Mikuláš už ako biskup priniesol aj balíčky, ktoré mu pomohli rozdať posli z neba – anjeli. No a samozrejme, že na záver pozdravili aj sestričky v blízkom kláštore. Veď všetci sme Božie deti.

          • Vianočná akadémia v Haniske

          • Atmosféru Vianoc sme si naplno užili 7.12. v sále Kultúrneho domu v Haniske. Moderátori deviataci Lenka Beliová a Jakub Piško nás previedli bohatým programom v ktorom vystúpili nielen žiaci základnej školy ale aj deti materskej školy v Haniske. Unášali sme sa tónmi vianočných piesní, kolied a vinšov, a pestrými tanečnými vystúpeniami nadaných žiakov. Prostredníctvom tieňového divadla sme sa očarene preniesli do Betlehema. Všetko to ozdobili talentovaní žiaci hrou na hudobné nástroje a ľudoví rozprávači Julka Čonková z 5.B a Šimon Kuzma žiak  2. ročníka. Ďakujeme pedagógom za kvalitne nacvičený program a žiakom a ich rodičom za ich čas pozastaviť sa v predvianočnom období a užiť si vianočnú náladu.

          • Mikulášska akadémia

          • Dňa 6.12. sme spoločne so škôlkarmi vystúpili na Mikulášskej akadémii v priestoroch sály Kultúrneho domu v Haniske. Nechýbala krásna adventná výzdoba a pestrý program žiakov 1. a 2. ročníka, ktorý nacvičili pod vedením svojich pani učiteliek Mgr. Gavulovej, Mgr. Sajkovej, Mgr. Hajnalovej a pedagogickej asistentky Bc. Németovej. Vystúpenie detí materskej a základnej školy prišli podporiť rodičia, starí rodičia ale aj pedagogickí zamestnanci s vedením školy. Na záver Mikuláš obdaril všetky deti sladkým balíčkom.

          • Logo projektu Erasmus +

          • Do súťaže o logo projektu Dôležitosť malých krokov sa zapojili žiaci z prvého aj druhého stupňa a konkurencia bola naozaj veľká. Víťaza vybrali členovia Zelenej ambasády z deviateho ročníka. Vyberalo sa iba na základe vizuálu, anonymne, podľa toho, ktoré logo bolo nakoľko originálne, nápadité a prepracované.

            Najviac hlasov získalo logo od Danielky Ondočkovej (prvý obrázok).

            Cenu poroty - čestné uznanie - si odnáša Roman Tulej (posledný obrázok)

            Obidvom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich snahu.Slávnostné ocenenie a odhalenie loga prebehne 6.12. na celoškolskom rovesníckom vzdelávaní o projektových aktivitách programu Erasmus+.

            Logá si môžete pozrieť v online galérii stránky školy.