• Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády.  Olympiáda prebiehala formou on-line. Zúčastnilo sa jej 22 žiakov z druhého stupňa. Žiaci súťažili v troch kategóriách.

            Kategória G – piaty ročník

            Kategória F  - šiesty a siedmy ročník

            Kategória E – ôsmy a deviaty ročník

            Veríme v dobré umiestnenie našich žiakov.

          • Komparo 9

          • Tradične sme sa aj tento rok zapojili so žiakmi deviateho ročníka do celoslovenského testovania Komparo. Žiaci si 10.11. preverili vedomosti z matematiky a slovenského jazyka. Testy boli pestré, našli sa aj jednoduché úlohy, no aj také, ktoré potrápili. Sme zvedaví na výsledky. Veríme, že aj toto testovanie pomohlo žiakom nabrať skúsenosti. V marci ich totiž čaká ďalšia veľká skúška - Testovanie 9.

          • Rodičovské združenie

          • Milí rodičia,

            srdečne vás pozývame na triedne rodičovské združenia, ktoré sa budú konať dňa 22.11.2022 (utorok) nasledovne:

            - v triedach 1.- 4.ročníka o 16.00 hod.

            - v triedach 5.- 9.ročnika o 16:30 hod.

            Triedni dôverníci sa stretnú skôr na Rade rodičov v zborovni o 15:30 hod.

             

            Vedenie školy

          • Október v ŠKD

          • Tento mesiac sme si spestrili rôznymi akciami. Najdôležitejšia však bola ,,Úcta k starším". Pripravené sme mali rôzne básničky či pesničky pre našich starých rodičov. Vytvorili sme im milé darčeky. Veľmi sme ich potešili.

            V našom školskom klube sme vyrábali počas tohto mesiaca rôzne výrobky: šarkany, záložky, rôzne zvieratká z odpadového materiálu. Nechýbal ani týždeň zdravej výživy. Deti si doniesli na desiatu niečo zdravé a poobede sme tomu venovali pozornosť besedou a vyrobením jabĺčka. Nezabudli sme ani na pohyb, ku ktorému patrí v jesennom období zbieranie listov a gaštanov na našom školskom dvore. Vytvorili sme zaujímavé mozaiky. Tento mesiac sme venovali viac aj našim knihám v novootvorenej knižnici.

          • Jesenné prázdniny

          • Milí žiaci, milí rodičia, 

            jesenné prázdniny trvajú od piatku 28.10.2022 do utorka 1.11.2022. Riadny nástup do školy je v stredu, 2. novembra 2022. 

          • Výstava tekvičiek

          • Od pondelka 24.októbra do stredy 27.októbra 2022 žiaci prinášali tekvice na výstavku do školy. V posledný deň sa uskutočnilo aj hlasovanie. Hlasovali piati žiaci z každej triedy. Spomedzi takmer päťdesiatich tekvíc to nemali ľahké. A ako to dopadlo? 

            Najväčší počet hlasov získala tekvička číslo 24 a to tekvička Šimonka Kuzmu z 1.A triedy. Na druhom mieste sa umiestnila tekvica s číslom 48, ktorú vyrobila Elka Švábová z 2. ročníka. Na treťom mieste sa umiestnila tekvička s číslom 36, ktorú si pripravila Nelka Sedláková z 3. ročníka. 

            Krásne tekvičky sú vystavené aj v našom obecnom amfiteátri. 

            Srdečne blahoželáme! 

          • Pripomíname:

          • Milí rodičia, milí žiaci, pripomíname: 

             

            - zajtra, teda v štvrtok 27.10. je teplákový deň. Nezabudnite si obliecť tepláky!

             

            - nezabudnite každý deň zahlasovať na https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/13348, aby sme vyhrali Športovú akadémiu Mateja Tótha. 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24. októbra sa naša škola zapojila do súťaže o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice, ktoré sa konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.

            Cieľom akcie bolo zvýšiť návštevnosť knižnice a tým aj vzbudiť záujem o knihy.  Žiaci sa dozvedeli o spisovateľoch a v závere si vyskúšali vedomostný kvíz.

            Prezentácie a kvízy si pripravili žiaci ôsmeho ročníka podľa nasledovného harmonogramu:

            4. r.  – P. Dobšinský  ( Maxim Bobko)

            5. A, 5. B – H. CH. Andersen  ( Jakub Piško, Samuel Šimko)

            6. r. – M. Rúfus ( Marianna Miková, Natália Kováčová)

            7. r. – Ľ. Štúr ( Miroslava Macáková)

            8. r. – J. C. Hronský ( Nelka Vargová)

            9. r. – M. Figuli ( Lenka Beliová)

             

            Každý kvíz bol vyhodnotený a tu je zoznam žiakov, ktorí získali najviac bodov:

            5. A – J. Palkáň, L. Majorošová, D. Ondočková, R. Papugová, N. Papugová, L. Hanková

            5. B – R. Marton, D. Eliáš, T. Imrichová, Z. Hiščáková, D. Výrostko, F. Piško, V. Franková

            6. r. – M. Iglai, V. Čechová, E. Kováčová, M. Čamaj

            7. r. – E. Krempaská

            8.r. – M. Macáková

            9. r. – D. Beneš, Š. Doša

             

            Pre prvý stupeň si títo žiaci pripravili interaktívne pexeso s rozprávkovými postavičkami.

            V závere sme sa porozprávali o knihách, prečo ich čítame a aký zmysel má navštevovať školskú knižnicu. Tiež sme si pripomenuli desatoro čitateľa, ako sa máme správať ku knihám.

          • Slávnostné otvorenie priestorov novej knižnice

          •  V rámci projektu Moderné učebne pre ZŠ Haniska, ktorý bol spolufinancovaný obcou Haniska s finančnou podporou z EÚ, sme získali okrem jazykových učební aj novozriadenú školskú knižnicu, ktorú sme slávnostné otvorili v pondelok 17.10.2022. Tejto dlho očakávanej chvíle sa zúčastnili pani riaditeľka Mgr. Borufková, pani zástupkyňa Mgr. Gromová, knihovníčka Mgr. Sajková, autor a vydavateľ knižnej tvorby PhDr. Surovka, PhD. a vybraní žiaci jednotlivých tried. Za všetkých prítomných radosť z otvorenia novej knižnice prejavili svojim hudobno tanečným vystúpením žiačky 5.B triedy. Pani riaditeľka odovzdala symbolický kľúč od knižnice školskej knihovníčke a zaželala deťom veľa radosti a príjemných chvíľ v nových priestoroch knižnice. Pani zástupkyňa vyjadrila želanie, nech je knižnica miestom, kde môže každý návštevník kvalitne tráviť svoj voľný čas, kde môžu žiaci nachádzať informácie k projektom, ale i objavovať klasické rozprávky či autorské príbehy. PhDr. Surovka predstavil deťom svoju knihu, z ktorej prečítal i úryvok. Následne kládol žiakom otázky na podporu čítania s porozumením.

            Srdečne vás milí žiaci pozývame do našej vynovenej knižnice každý štvrtok od 13:00 do14:00 hod.

          • Bež ako o život ,,Run for your life"

          • V piatok 14.10. sme zo seba vydali maximum. V rámci projektu eTwinning a osláv Erasmus Days sme si spolu so štyrmi ďalšími školami z Európy zabehli štafetový beh. Žiaci bežali v šesťčlenných družstvách 6x100 metrov. Svoje nadšenie pre šport pretavili do vynikajúcich výsledkov. Naše najrýchlejšie družstvo (9.roč) dosiahlo čas 1:25, čo je naozaj výborný výkon. Sme radi, že sa zapojilo veľké množstvo žiakov od prvého ročníka až po tých najstarších. Pozrite si video z tejto športovej akcie: https://youtu.be/mMcG3KhSnOs

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 13.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Tejto olympiády sa zúčastnili deviati žiaci ôsmeho ročníka a štyria žiaci deviateho ročníka.

            Olympiáda pozostávala z troch častí. Prvá časť prebiehala online a bola zameraná na prácu s textom, porozumenie textu, jeho analýzy z hľadiska jazykových rovín. Test bol rovnaký pre celé Slovensko. Maximálny počet bodov bol 25.

            V druhej časti bol maximálny počet bodov 15 a úlohou žiakov bola transformácia textu.

            Tretia časť bola zameraná na komunikáciu na danú tému.

            Na okresnom kole našu školu bude reprezentovať Nelka Vargová z 8. ročníka., ktorá skončila na 1. mieste a získala 46 bodov.

             

            Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            Miroslava Macáková, 8. ročník  - 42 bodov

            Lenka Beliová, 8. ročník - 41 bodov

            Nelka Lacková, 8. ročník – 41 bodov

             

            Srdečne blahoželáme!

             

          • Pešia púť do Bočiara

          • V sobotu 22. októbra 2022 sa niektorí žiaci druhého stupňa zúčastnili na Prvej pešej púti do Bočiara s celkovou dĺžkou 12 km. Cestou si zaspievali, zasúťažili, vypĺňali kvíz, zbierali kamene s tvarom srdca, ale aj sa pomodlili ruženec. Prežili spolu mnohé pekné chvíle.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V utorok 18. októbra 2022 sme sa aj my zapojili do celosvetovej akcie: Milión detí sa modlí ruženec. Zišli sme sa o 9.00 hod. v školskej jedálni a pripojili sa k modlitbe za pokoj a mier vo svete. Pri piatich desiatkoch radostného ruženca sme postupne mysleli na všetkých 5 svetadielov a ľudí žijúcich na nich. Úvodné a záverečné časti ruženca viedol náš pán farár Jozef Ondovčák. Každý Otčenáš sme sa modlili po starosloviensky, aby sme si pripomenuli reč našich predkov, ktorú nám priniesli sv. Cyril a Metod. Prvý desiatok sa po slovensky modlili prváci a druháci. Druhý desiatok bol v latinčine a predmodlievali sa ho tretiaci so štvrtákmi. Tretí desiatok v poľštine zaznel z úst piatakov a šiestakov. Siedmaci sa po anglicky modlili štvrtý desiatok. A posledný piaty desiatok po nemecky sa modlili ôsmaci a deviataci. Snažili sme sa o modlitbu srdcom s nádejou, že aj my svojou čiastkou prispejeme k pokoju vo svete. Nech Kráľovná sv. ruženca oroduje za nás všetkých.

          • Súťaž ,,Hovorme o jedle"

          • V týždni od 10.10. do 14.10.2022 sa naša škola zapojila do výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“, ktorú pripravila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

            Do výtvarnej súťaže sa zapojili žiaci 1. a 2.stupňa ZŠ.  Žiaci tvorili na 5 vybraných  tém.

            1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

            2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

            3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek

            4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

            5. téma: Cukry, tuky, soľ

             

            Práce žiakov boli nádherné a kreatívne. Spomedzi nich sme mohli vybrať najviac 10 výtvarných prác a zaslať do výtvarnej súťaže.

            Výsledky súťaže budú zverejnené na stránke www.opotravinach.sk

          • Vyrezávané tekvice

          • Milí žiaci, 

            opäť je tu čas vyrezávania tekvíc. Svoje vyzdobené tekvice môžete nosiť na výstavku od pondelka 24.10.2022 do stredy 26.10.2022. V stredu ich spoločne presunieme na amfiteáter. Tešíme sa na Vaše práce! 

          • Deň jablka

          • Milí žiaci, 

            zajtra, teda 21.10.2022 sa uskutoční akcia pod názvom ,,Deň jablka". Prosíme Vás, aby ste si na desiatu priniesli jabĺčko, alebo iné dobroty z neho urobené. Nezabudnite sa obliecť do farby jablčka, a to: žlté, červené alebo zelené tričko. Ďakujeme. 

          • Krajský hudobný festival

          • 11. ročník krajského matičného festivalu v prednese rómskych piesní žiakov Košického a Prešovského kraja sa konal 20. 09. 2022 v priestoroch koncertnej sály Súkromného hudobného a dramatického konzervatória na Požiarnickej 1 v Košiciach. 

            Festival sa konal pod záštitou regionálnych úradov školskej správy v Košiciach a Prešove, MO MS Košice – Myslava, Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Požiarnická 1, Košice, Magistrátu mesta Košice a Mestského úradu m. č. na Luníku 9 v Košiciach. Spoluorganizátormi boli riaditeľ regionálneho úradu školskej správy Ing. Peter Kutrucz a zakladateľ krajského matičného festivalu Ing. František Mrva.

            Festivalu sa zúčastnilo 5 ZŠ: ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice, ZŠ Haniska, ZŠ Podsadek, ZŠ Kecerovce, ZŠ Budkovce.  Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, samostatne dievčatá a samostatne chlapci ZŠ z ročníkov 4 – 8. Mohli spievať s hudobným sprievodom alebo bez hudobného sprievodu. Naši žiaci sa umiestnili v striebornom a bronzovom pásme. 

          • Futbalový turnaj mladších žiakov v obci Rudná pri Rožňave

          • Dňa 8.10.2022 sa naši futbalisti zúčastnili ďalšieho kvalitného futbalového turnaja. Turnaja sa zúčastnili tieto mužtvá: Rožňava, Bardejov, Spišská Nová Ves, Tatran Prešov, Tornaľa, Krompachy, Kuzmice a naši chlapci z Hanisky. Chlapci si počínali na jedničku, keď päť zápasov vyhrali a dva zápasy remizovali. Postupne sme zdolali: 

            Haniska 6:3 Kuzmice

            Haniska 2:1 Rožňava

            Haniska 5:1 Krompachy

            Haniska 1:0 Bardejov

            Haniska 2:1 Spišská Nová Ves

             

            Remízy sa zrodili v týchto zápasoch: 

            Haniska 2:2 Tatran prešov

            Haniska 1:1 Tornaľa

             

            Spolu sme získali 17 bodov a tak sme turnaj vyhrali pred druhým Prešovom a treťou Spišskou Novou Vsou. Je to ďalší veľký úspech týchto chlapcov, z čoho sa veľmi teším. Boli to náročné zápasy, ktoré chlapcov posunú futbalovo opäť vyššie.