• Bábkové divadlo

          • Dňa 23. 2. 2024 sa žiaci 1. stupňa v dopoludňajších hodinách zúčastnili divadelného predstavenia Guľko Bombuľko v bábkovom divadle v Košiciach. Témou hry bola sila priateľstva.  Práve pre dobré srdce Guľka Bombuľka si ho zvieratká na dvore rýchlo obľúbili. Napriek nástrahám sa Guľko Bombuľko zachoval za každých okolností statočne, aj keď na to takmer doplatil. Aj vďaka našim dobrosrdečným žiakom sa príbeh hlavného hrdinu skončil šťastne a všetci sme sa s dobrým pocitom vrátili do školy.

          • Webinár: Šikanovanie

          • Dňa 23. 2. 2024 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili webináru na tému šikana. JUDr. Danica Bedlovičová vysvetlila žiakom pojmy šikanovanie, kyberšikanovanie, obeť, agresor. Použila pri tom množstvo reálnych situácií, s ktorými sa v súvislosti s touto problematikou stretla. Vysvetlila im riziká používania mobilných telefónov nielen v škole, ale aj mimo nej. Upozornila na nástrahy číhajúce zo sociálnych sietí a oboznámila žiakov s dôsledkami, ktoré by v prípade šikany boli vyvodené voči agresorovi. 

          • Valentínky rozdané

          • 14. februára sme si pripomenuli sviatok zamilovaných, Deň sv. Valentína. Deň predtým si žiaci navzájom mohli napísať krásne valentínske pozdravy, ktoré ôsmačky so srdiečkami na líčkach porozdávali. Valentínky určite potešili a zahriali srdiečka. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 20. 2. 2024 sa uskutočnil jubilejný 70. ročník obľúbenej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Školského kola umeleckého prednesu poézie a prózy sa zúčastnilo 24 žiakov, ktorí svojim podaním šírili slobodu hovoreného slova.

            Porotu tvorili Mgr. Henrieta Smolková, Mgr. Daša Palenčárová a Mgr. Ľubomíra Gromová.

            Rozhodovanie nemala porota ľahké. Každý recitátor dal do svojho prednesu celé svoje srdiečko a nadšenie pre šírenie krás našej rodnej reči slovenského jazyka. Ďakujeme pani učiteľkám, ktoré húževnato pripravovali žiakov na súťaž a všetkým zúčastneným žiakom za posolstvo, ktoré nám vďaka dnešnému spoločne strávenému dopoludniu odovzdali.

            Sme hrdí na našich mladých umelcov literárneho prednesu a želáme im veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Výsledky tohto ročníka sú nasledovné:

            I. Kategória – prednes poézie – 1. miesto: Natália Kmecová, 4. roč                                               

                                                                 2. miesto: Simona Palenčárová, 2. roč.

                                                                 3. miesto: Šarlota Boháčiková, 3. ročník

                                  prednes prózy –   1. miesto: sme neudelili

                                                                 2. miesto: Barbora Vargová, 3. ročník

                                                                 3. miesto: Ela Švábová, 3. ročník

             

            II. Kategória – prednes poézie -  1. miesto: Terézia Imrichová, 6. B

                                                                  2. miesto: Patrícia Pohorencová, 6. A

                                                                  3. miesto: Ema Čonková, 6. B

                                 prednes prózy –    1. miesto: Zoja Hiščáková, 6. B

                                                                 2. miesto: Dorota Šamková, 6. B

                                                                 3. miesto: Emma Iglaiová, 5. A

            III. Kategória – prednes poézie - 1. miesto: Frederika Ferčáková, 9. roč.
                                                                  2. miesto: Marianna Miková, 9. roč.
                                                                  3. miesto: sme neudelili

                                      prednes prózy – 1. miesto: Lucia Oravcová, 8. roč.
                                                                   2. miesto: Miroslava Horváthová, 8. roč.
                                                                   3. miesto: Nela Vargová, 9. roč.

            Nik neobišiel naprázdno. Ocenení získali pamätné diplomy a peňažné poukážky na nákup  v kníhkupectve, ostatní účastnícke diplomy. Víťazi každého kola postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 21. a 22. 3. 2024 v Košiciach.

          • Rastliny na zelenú stenu

          • Prosíme žiakov, aby najneskôr do stredy 21. februára do školy doniesli izbové rastliny, ktoré by sme mohli umiestniť na novovytvorenú zelenú stenu vo vestibule školy. Najlepšie by boli nizkorastúce alebo popínavé rastliny, ktoré by padali smerom nadol.

            Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa, že si spolu vytvoríme krajšie prostredie.

          • Vtáčie búdky a kŕmidlá

          • Zelená ambasáda vyhlasuje súťaž o najkrajšiu vtáčiu búdku alebo najkrajšie kŕmidlo pre vtáčiky. Súťažiť môžu jednotlivci, hotový výrobok treba doniesť do školy do 22.2.2024 a vyhlásenie víťazov bude 23.2. Víťaz bude ocenený diplomom a domov si odnesie knižnú odmenu. Búdky umiestnime na stromy v okolí školy, alebo si ich súťažiaci môžu zobrať naspäť a použiť ich vo vlastných záhradách.
            Zapojte sa aj vy a vyrobte niečo užitočné. Vtáčiky sa vám poďakujú svojím spevom.

          • Valentínsky ples

          • 14. 2. si pripomíname sviatok svätého Valentína. V piatok 9. 2. 2024 bolo naším cieľom vytvoriť v škole priateľskú a láskavú atmosféru na Valentínskom plese, ktorý zorganizovali učitelia 2. stupňa. Priestory školskej jedálne sme spoločne pripravili a vyzdobili. Aparatúru a DJ-ský pult obsluhovali DJ Samo a DJ Jakub z deviateho ročníka, ktorí vyberali tie najlepšie pesničky. V krátkych prestávkach sa aj súťažilo. Nechýbala ani bohatá tombola so zaujímavými cenami, do ktorej prispeli aj Kastély gróf Zichy, Pizza klub u Šeba a p. Amála z Hanisky.  Na toto popoludnie budeme určite ešte dlho spomínať! Každému dobre padlo, začať nový polrok zábavne, tancom a s priateľmi. Dôkazom sú šťastné tváre na fotografiách z diskotéky.

          • Vedecký objav tretiakov zo IV. oddelenia ŠKD: Voda so soľou nezamrzla!

          • Tretiaci v školskom klube nedávno uskutočnili vzrušujúci vedecký experiment, ktorý priniesol prekvapujúci objav. Ich projekt s vodou a rôznymi látkami nebol len zábavnou aktivitou, ale tiež ponúkol poznatky o vplyve látok na vlastnosti vody.

            Experiment spočíval v miešaní vody s rôznymi látkami, vrátane cukru, soli, čaju, múky, octu a tekutého mydla. Cieľom bolo zistiť, ktorá kombinácia nezamrzne.

            Aby bola aktivita ešte zaujímavejšia, tretiaci uskutočnili aj anketu, kde predpokladali, ktorá zmes podľa ich názoru nezamrzne. Každá zmes získala vyjadrenie, že nezamrzne.

            Výsledok experimentu bol prekvapujúci: voda so soľou nezamrzla! Tento objav ukázal, že aj jednoduché látky, ako je soľ, môžu ovplyvniť vlastnosti vody.

            Celý projekt bol nielen zábavnou skúsenosťou, ale aj príležitosťou pre deti získať vedecké vedomosti. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tohto fascinujúceho vedeckého dobrodružstva, a tešíme sa na ďalšie experimenty a objavy v IV. oddelení ŠKD.

          • Fašiangy - čas radosti, veselosti

          • Celý týždeň sa v ŠKD niesol v znamení príprav dlhoočakávaného karnevalu, ktorý sa v našej škole uskutočnil v piatok, 9. februára. Bolo to zábavné popoludnie v maskách a kostýmoch,  kde nechýbala veselá hudba, pestrosť farieb, hier a súťaží. Z krásne vyzdobenej telocvične sa na nás usmievali papieroví šašovia, škrabošky, či nápadité masky. Deťom nechýbala fantázia pri výbere a tvorbe rozprávkových postavičiek, ktoré ohúrili aj našu tajnú porotu. Tá na záver všetky deti odmenila sladkosťami a najkrajšie masky ocenila diplomom a darčekom.

            Veríme, že si deti odniesli krásny zážitok.

          • Sopka

          • Žiak 5.A Dominik Kolko, si na hodinu geografie pripravil projekt na tému sopky. Jeho práca znázorňovala aktívnu sopku. Žiaci opísali jej časti a následne došlo aj k sopečnej erupcii. Takáto zaujímavá hodina sa všetkým páčila. 

          • Polročné oceňovanie

          • 31.januára sa nielen rozdávali vysvedčenia, ale sa aj oceňovalo. Oceňovali sa jednotlivé súťaže za I.polrok, ako Ypsilon - Slovina je hra, Anglická olympiáda, Geografická olympiáda, Všetkovedko, Pytagoriáda či Olympiáda zo slovenského jazyka. Pozrite si najúspešnejších:

            Srdečne blahoželáme!

          • Otvorenie novej študovne

          • Posledný januárový deň bol na našej škole výnimočný. Okrem toho, že boli žiaci ohodnotení za ich polročné úsilie a domov si odniesli výpisy známok, čakalo ich ešte jedno prekvapenie. Slávnostne bola otvorená nová internetová študovňa s troma modernými počítačmi a veľkou kopírkou. Otvorená je denne, či už počas prestávok, alebo po vyučovaní. Žiaci si môžu vyhľadávať informácie k učeniu, robiť projekty, riešiť Alfa, kopírovať či vytlačiť čo potrebujú. Sme radi, že sa nám podarilo zmodernizovať ďalší priestor školy, ktorý bude slúžiť ku skvalitneniu výučby a efektívnemu využitiu voľného času žiakov.

          • Deň bez plastov - 2. február

          • Aké by to bolo vyhýbať sa aspoň jeden deň používaniu plastov? V súčasnosti je to veľmi ťažké, plasty sú takmer všade. A predsa sa pokúsme aspoň tento piatok zapojiť do výzvy na obmedzenie plastov. Môžete napríklad na jeden deň nahradiť pero používaním ceruzky, obliecť si bavlnené trčko, nie syntetické, doniesť si čaj v nerezovej termoske, desiatu si zabaliť do papierového vrecka. Keď sa už plastom nemôžeme vyhnúť, aspoň nevytvárajme ďalší plastový odpad. Naši dobrovoľníci zo Zelenej ambasády budú na priebeh výzvy dohliadať a ocenia najsnaživejšiu triedu.

          • Chcem, aby sa ku mne takto správal...

          • Tejto téme sa venovali žiaci tretieho ročníka v ŠKD s pani vychovávateľkou Mgr. Lenkou Šemnickou. Ich cieľom bolo pomôcť deťom porozumieť, aké správanie je prijateľné a vhodné vo vzťahu k ostatným.  Diskusiou sa venovali tomu, ako sa správať v škole, doma a v rôznych situáciách na verejnosti. Spoločne diskutovali o dôležitosti úcty, empatie a komunikácie vo vzťahu k ostatným spolužiakom. Aby si túto tému ešte viac priblížili, uskutočnili dramatizácie situácií s príkladmi, kde demonštrovali vhodné reagovanie na nepriaznivé podnety z okolia. Tieto cvičenia pomohli zvýšiť povedomie o dôsledkoch našich činov a slov. Vytvorili plagát, ktorý bude slúžiť ako demonštračná pomôcka a pripomienka pre deti, ako sa správať s ohľadom na ostatných. Vo finále projektu sa žiaci venovali výtvarnej tvorbe a vytvorili výstavku kresieb, ktoré odzrkadľovali myšlienky a hodnoty spojené s vhodným správaním. Veríme, že táto téma prispela k posilneniu povedomia o dôležitosti rešpektu a pozitívneho správania vo všetkých oblastiach života.

          • Teplákový deň

          • V uplynulých dňoch, ktoré boli pre mnohých náročné a vyčerpávajúce, pretože sme si opravovali známky, aby vysvedčenia boli čo najlepšie, sme si včerajší deň trochu spríjemnili a obliekli si tepláky. V tomto pohodlnom oblečení sme si užili takýto pohodový teplákový deň".  

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19. 1. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády. Zúčastnilo sa ho 35 žiakov z ôsmich tried.

            Žiaci boli rozdelení do troch kategórií. Kategória G – 4. a 5. ročník, kategória F – 6. a 7. ročníkkategória E – 8. a 9. ročník. Olympiáda prebiehala 90 minút online formou. Z celkového počtu 35 žiakov bolo 24 úspešných riešiteľov.

            Víťazi jednotlivých kategórií sú:

            Kategória G – Patrik Jusko 5.A, Dominik Kolko 5.A, Lenka Bodnárová 5.A

            Kategória F – Daniela Ondočková 6.A, Patrik Čerkala 7.r., Zoja Hiščáková 6B

            Kategória E – Maxim Bobko 9.r., Jakub Piško 9.r., Nela Lacková 9.r.

            Víťazom blahoželáme!

             

          • Výsledky olympiády v anglickom jazyku

          • Okresného kola olympiády v anglickom jazyku v Moldave nad Bodvou sa zúčastnili víťazi školského kola zo dňa 17. 1. 2024. V ťažkej konkurencii si naši žiaci Tobias Janke zo 7. ročníka a Diana Džubarová žiačka 8. ročníka počínali veľmi dobre. Diana sa stala po druhý krát úspešnou riešiteľkou, umiestnila sa na deviatom mieste z dvadsiatich. Táto náročná súťaž skutočne preverila žiakov v každej oblasti jazyka. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a veríme, že sa nám bude dariť aj v ďalších ročníkoch olympiády.

          • Európsky certifikát kvality - projekt eTwinning

          • Náš projekt, ktorý už získal národný certifikát kvality, bol preverený aj na európskej úrovni. A uspel! Za projekt SING, SANG, SUNG nám bol udelený európsky certifikát kvality v programe eTwinning. Tento projekt sme realizovali v minulom školskom roku so žiakmi štvrtého ročníka. Na projekte sa podieľali pani učiteľky Beliová, Gavulová, Vodilková a Uhalová. Projekt mal medzinárodný charakter, spolu s našimi žiakmi na úlohách pracovali aj žiaci z Česka, Španielska, Poľska, Turecka, Maďarska a Chorvátska. Podarilo sa nám vytvoriť vlastnú pieseň a tiež spoločný online spevník národných piesní.

          • Mirka Makajiová: Pečieme s finalistkou, ktorá osladila srdcia našej školy

          • V našej škole nedávno zavládla sladká atmosféra, keď finalistka populárnej televíznej súťaže "Pečie celé Slovensko" zavítala do Školského klubu detí. Mirka Makajiová, talentovaná cukrárka, ktorá si získala srdcia divákov svojím umením, prišla s nami stráviť príjemné chvíle plné radosti, smiechu a, samozrejme, lahodných koláčikov crinkles. Okúzlila nás nielen svojimi kulinárskymi schopnosťami, ale aj svojou priateľskou a prirodzenou osobnosťou. Jej návšteva v našej škole nezostane len v pamäti, ale aj v srdciach tých, ktorí mali šťastie byť svedkami tohto sladkého stretnutia. Mirka bude v našich srdciach dámou pečenia a inšpiráciou pre všetky budúce generácie pekárov.

            Akciu pripravila Mgr. Lenka Šemnická