• Úcta k starším

          • Symbolika jesene je tradične spojená so seniormi a úctou k starším. V živote človeka sú okamihy, kedy si uvedomujeme, čo znamenajú roky. Ani na našej škole a ani v obci nezabúdame na jeseň života. My sme si pri tejto príležitosti zorganizovali 21.11.2023 posedenie, na ktorom sme im všetkým poďakovali a nezabudli sme ani na ich životné jubileá. Najstaršou dámou posedenia bola 94 ročná babička, ktorá nás poctila svojou návštevou. Celé posedenie bolo obohatené o milý príhovor pána starostu a pani riaditeľky a nádherný program, ktorý si pripravili deti zo ŠKD a z tanečného folklórneho súboru . Kávička, koláčik, darček a kvietok vyčarili seniorom na tvárach krásny úsmev, ba dokonca sa zaleskla aj slzička radosti.

          • Venček

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa každý piatok stretávali na náročných nácvikoch tanečného Venčeka pod dozorom pani Ligovej. Naučili sa základy spoločenských tancov a spoločenského správania. Začiatky boli náročné, ale všetkým sa podarilo tieto tance naučiť. A keďže bez práce nie sú koláče, svoju tanečnú púť ukončili žiaci 24. novembra 2023 v priestoroch školy.

            Po nástupe párov na parket predniesla príhovor pani Ligová a žiaci sa jej poďakovali za prípravu Venčeka. Aj napriek malej dávke nervozity žiaci odtancovali všetky pripravené tance a darilo sa im výborne. Nechýbal ani rodičovský tanec. Po poslednom oficiálnom tanci, v ktorom dievčatá darovali chlapcom za tanec venček a chlapci dievčatám ruže, nasledovala voľná zábava. Atmosféra počas celého večera bola výborná. Veríme, že nikto zo žiakov na tento svoj Venček nezabudne.

          • Návšteva divadla

          • Žiaci 4., 5., 6. a 7. ročníka sa 14. a 23.11. zúčastnili anglického divadelného predstavenia Dick Whittington and his cat, ktoré organizovalo Divadelné centrum. Predstavenie bolo plné piesní a humorných výstupov, scéna sa šikovne menila podľa potreby. Traja herci stvárnili viacero postáv a očarili svojimi výkonmi publikum. Naši žiaci si obohatili svoju slovnú zásobu a schopnosť vnímať hovorenú angličtinu.

          • Škatule plné lásky

          • Opäť sa zapájame do výzvy, ktorá poteší našich seniorov na Vianoce v Haniske, v Sokoľanoch aj v Bočiari. Budeme radi, ak sa pripojíte a do škatule pribalíte všetko potrebné. Škatule môžete odovzdať pani učiteľkám Beliovej a Sajkovej od dnešného dňa až do 15. decembra.

            Ďakujeme. 

          • Desiata bez mäsa

          • Medzinárodný deň bez mäsa a Deň práv zvierat si pripomenieme v sobotu 25. novembra. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Postoj ľudí ku konzumácii mäsa je rôzny a súvisí najmä s vierovyznaním a kultúrnymi tradíciami, ktoré do značnej miery podmieňuje zemepisná šírka.

            PRETO ŤA VYZÝVAME, NEVÁHAJ A PRIDAJ SA K NÁM UŽ V PIATOK 24.11.2023! NEKONZUMUJ V TENTO DEŇ DESIATU S OBSAHOM MÄSA A VÝROBKOV Z NEHO.

            Dopraj si veľa ovocia a zeleniny. Pribaliť si môžeš oriešky. UROB NIEČO PRE SVOJE ZDRAVIE .

            Ak sa ti to podarí, hľadaj plagát v priestoroch školy a zanechaj tam svoj podpis.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 21.11. sa vybraní žiaci od šiesteho po deviaty ročník zúčastnili olympiády v anglickom jazyku. Museli zvládnuť náročný test z gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením. V druhej časti absolvovali ústne preskúšanie - hranie rolí a rozprávanie príbehu. Najlepší v kategórii 1A bol Tobias Janke zo 7. ročníka a v kategórii 1.B Diana Džubarová z 8. ročníka. Obaja postupujú na okresné kolo, ktoré sa bude konať v januári.

          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

          • 18. - 26. 11. je vyhlásený za európsky týždeň znižovania odpadu. Keďže aj my sme sa v tomto školskom roku s našim projektom Erasmus+ Dôležitosť malých krokov zamerali na redukciu odpadu, berieme túto príležitosť ako výzvu! Pokúsme sa všetci zamyslieť nad tým, koľko obalov má naše jedlo, koľko toho vyhodíme do koša, či to hodíme do toho správneho, a či by sa nedalo skúsiť vyhadzovať menej. Naši žiaci zo Zelenej ambasády budú robiť rovesnícke vzdelávania na túto tému. Na konci týždňa nás bude čakať ďalšie váženie odpadkov z tried, dúfame, že v porovnaní so septembrovými číslami na tom budeme lepšie.

          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          • Dňa 16.11.2023 sme mali na našej škole v dopoludňajších hodinách vzácnu návštevu, ktorá svojou charizmou a rozprávačským talentom očarila všetkých, bez rozdielu veku. Navštívila nás najznámejšia slovenská spisovateľka pre deti a mládež Gabriela Futová. Počas besedy sa žiaci 1. aj 2. stupňa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií z jej života, ale aj to ako vzniká kniha, čo ju k písaniu motivuje, čím sa inšpiruje. Pútavé rozprávanie dopĺňali žiaci svojimi otázkami, na ktoré im p. Futová ochotne a mnohokrát vtipne odpovedala. Po besede si všetci mohli zakúpiť niektorú z jej kníh, ktorú im autorka aj podpísala. Nik neobišiel na prázdno, každý si z besedy odniesol záložku do knihy s autogramom spisovateľky.

            Stretnutie a beseda, boli pre žiakov nezabudnuteľným zážitkom. Svedčil o tom aj búrlivý potlesk, ktorým pani spisovateľku Gabiku Futovú na záver obdarovali.

          • Mobilita v rámci projektu Erasmus + v Portugalsku

          • V dňoch 5. 11. až 12. 11. 2023 sa siedmi žiaci deviateho ročníka v sprievode pani riaditeľky Heleny Borufkovej a pani učiteľky Evy Uhalovej zúčastnili skupinovej mobility v Portugalsku v rámci projektu Erasmus+. Týždeň strávili návštevami školy v meste Abrantes. Portugalskí žiaci boli veľmi srdeční a hneď nadviazali priateľstvá. V obrovskej modernej škole sa žiakom venovali učitelia, ktorí si pre nich pripravili workshopy o životnom prostredí, poľnohospodárstve, záplavách, plastovom odpade v oceánoch; vyskúšali si aj poznávanie rastlín v teréne pomocou aplikácie, miešali prírodné pigmenty a tvorili pomocou nich obrazy. Na tematickej exkurzii žiaci navštívili motýlí pavilón, environmentálny park a festival koní. Bohatý program doplnili návštevy pamiatok v Abrantes a v Lisabone. Na záver naši hostitelia pripravili v škole párty spojenú s večerou. Našej výprave sa ani nechcelo odísť, Portugalci zanechali skutočne dobrý dojem. Naši žiaci, účastníci tejto skupinovej mobility, Lenka Beliová, Frederika Ferčáková, Nela Lacková, Natália Kováčová, Maxim Bobko, Jakub Piško a Samuel Šimko budú aj naďalej pracovať na aktivitách projektu Erasmus+  v ZŠ Haniska. Projekt Dôležitosť malých krokov potrebuje aktívnych žiakov, ktorí po účasti na mobilite vyhodnotia, čo z naučeného sa dá použiť na domácej pôde. Už na nás čakajú ďalšie rovesnícke vzdelávania.

          • Prednáška o šikane

          •  

            Dňa 9.11.2023 sa na našej škole uskutočnila prednáška spojená s besedou na tému „Šikana v školských laviciach“. Tentokrát cieľovou skupinou boli žiaci 5. ročníka ZŠ. Prednášku viedol skúsený policajt z OR PZ Košice-okolie kpt. Mgr. Rastislav Štefan. Žiaci sa oboznámili s príčinami a prejavmi šikanovania. Dozvedeli sa, aké následky môže mať šikanovanie tak pre agresora, ako aj pre obeť. Žiakov daná téma zaujala, živo diskutovali a o tému mali veľký záujem.

          • Tekvičky, tekvice

          • Od 23.októbra do 26.októbra prebiehala súťaž o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu. Všetky tekvice boli krásne, či už vyrezávané, vymaľované alebo krásne vyzdobené. Celkovo sa ich nazbieralo 27. V posledný deň sa uskutočnilo hlasovanie žiakov a učiteľov: 

            1. miesto: Noemi Kollárová, 3. ročník

            2. miesto: Aurélia Ivánová a Natália Kmecová, 4. ročník

            3. miesto: Katarína Oravcová, 8. ročník

            Dievčatá, srdečne blahoželáme!

            Ceny Vám budú odovzdané pri vianočnom posedení. 

             

            Našimi výtvormi sa môžete potešiť aj na námestí obce, kde sme ich odniesli. 

          • Úcta k starším v Sokoľanoch

          • V nedeľu 29.10.2023 sa v kultúrnom dome v Sokoľanoch uskutočnilo slávnostné podujatie z príležitosti mesiaca úcty k starším. Starosta obce svojim slávnostným príhovorom otvoril krásne popoludnie. Žiaci ZŠ Haniska spestrili nedeľný program svojim vystúpením, kde zazneli aj ľudové pesničky, dojímavé básničky a dramatizácia rozprávky Červená Čiapočka. Vystúpenie vyčaril úprimný úsmev na tvári starých rodičov a padla aj slza dojatia. Po tomto bohatom programe nasledovalo malé občerstvenie.

          • Informácia ohľadom VENČEKA

          • Žiaci, ktorí chodia na venček, slávnostne ukončia túto milú udalosť 24. novembra o 19.00 hodine v školskej jedálni. 

            Zároveň chceme pozvať rodičov týchto detí na ,,rodičovské združenie", kde sa dozvú viac informácií priamo od p. Ligovej, a to 7. novembra 2023 o 16:30 hodine v budove školy. Tešíme sa na Vás. 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 23. októbra sa v priestoroch našej školskej knižnice a v jednotlivých triedach uskutočnilo podujatie v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc. Zúčastnili sa ho žiaci prvého a druhého stupňa.

            V úvode dňa si žiaci vypočuli rozhlasovú reláciu, ktorá ich informovala o tom, ako tento deň vznikol. V priebehu vyučovania vybraní žiaci z druhého stupňa navštívili každú triedu na prvom stupni s pripraveným pexesom, ktoré pozostávalo z mien autorov a knižných titulov, ktoré sa nachádzajú v našej školskej knižnici. Starší žiaci si zmerali sily vo vedomostnom kvíze, ktorý bol zameraný na spisovateľa Milana Rúfusa, nakoľko v decembri si pripomenieme jeho nedožitých 95 rokov. V priestoroch školskej knižnice sa formou prezentácie oboznámili s jeho životom a tvorbou. Víťazi boli ocenení a na pamiatku dostali diplomy a rôzne školské pomôcky, či sladkú odmenu. Jednotliví učitelia slovenského jazyka mali so žiakmi pripravené aktivity, ktoré boli zamerané na známe rozprávky a príbehy od slovenských aj svetových autorov.

            Žiaci okrem týchto aktivít si na hodinách slovenského jazyka vypočuli rozprávku ,,Ako išlo vajce na vandrovku" v slovenskom aj anglickom jazyku, s pani vychovávateľkou Lenkou Šemnickou dramatizovali rozprávky Soľ nad zlato, Červená čiapočka, Janko Hraško a Šípková ruženka, čítali ukážku od Tomáša Janovica, lúštili krížovky, skladali puzzle, ilustrovali obľúbené knihy, pantomímou zobrazovali literárnych hrdinov či overovali svoje vedomosti prostredníctvom prezentácie o slovenských spisovateľoch.

            Zároveň bola žiakom v každej triede zdôraznená potreba čítania a význam knižnice a jej prínosu. Pripomenuli si tiež desatoro čitateľa, ako sa majú ku knihám správať.

             

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • Dňa 17.10.2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Tejto olympiády sa zúčastnili siedmi žiaci ôsmeho ročníka a desiati žiaci deviateho ročníka.

            Olympiáda pozostávala z troch častí. Prvá časť prebiehala online a bola zameraná na prácu s textom, porozumenie textu, jeho analýzy z hľadiska jazykových rovín. Test bol rovnaký pre celé Slovensko. Maximálny počet bodov bol 25.

            V druhej časti bol maximálny počet bodov 15 a úlohou žiakov bola transformácia textu.

            Tretia časť bola zameraná na komunikáciu na danú tému.

            Na okresnom kole našu školu bude reprezentovať Nelka Vargová z 9. ročníka, ktorá skončila na 1. mieste a získala 45 bodov.

            Úspešnou riešiteľkou sa stala Lucia Oravcová z 8.r.,  ktorá získala 40 bodov.

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Projekt Erasmus+ - prvá skupinová mobilita v Čechách

          • Prvú skupinovú mobilitu žiakov z Projektu Erasmus+ máme za sebou. V dňoch od 16. do 20. októbra 2023 žiačky našej školy Viktória Franková, Dorota Šamková, Natália Jusková, Vanesa Čechová, Karina Kolková, Ema Kováčová a Michaela Vargová navštevovali ZŠ v Ptení v Olomouckom kraji. Zapojili sa do vyučovania v 7.A a 7.B triede, kde prvé dva dni pracovali podľa rozvrhu a všímali si, ako sa u nich v škole pristupuje k ekológii počas bežných hodín. Naše dievčatá zanechali na učiteľov veľmi dobrý dojem, dokonca bez problémov zvládli aj písomku z češtiny. Po škole pomohli so zberom papiera a pozreli si výstavu na stromoch, ktorá bola v školskom parku.

            V stredu a piatok si naše žiačky vyskúšali netradičné vyučovanie. Spolu so žiakmi z krúžku Svetová škola mali vyučovanie vonku a projektové aktivity. Zamerali sa na témy ekológie a Fairtrade. V tejto téme budú žiačky so školou v Ptení spolupracovať aj naďalej. Dievčatá si najviac užili štvrtok, keďže navštívili Pevnost poznání v Olomouci. Je to veľké zábavné vedecko-technické centrum. Mali možnosť robiť experimenty, pozorovania, dostať sa do vnútra ciev i mozgu. Aby toho nebolo málo, pozreli si aj vlastivedné múzeum a historické centrum Olomouca, takže mali čo robiť až do večera. Program bol nabitý každý deň.

            Po škole pani učiteľky Uhalová a Kolková pre deti pripravili aktivity v Prostejove, kde boli aj ubytované. Išli do planetária, múzea, na bowling, do reštaurácie a na nákupy. Cesta tam a späť prebiehala bez problémov a v pohodlí priestranného vozňa vo vlaku. Dievčatá získali kopec zážitkov a nových informácií, nadviazali nové priateľstvá. Zistili, že projekt Erasmus + je naozaj prospešný, zaujímavý a otvára úplne nové možnosti a obzory. Skupinová mobilita žiakov bola financovaná z prostriedkov Európskej únie.

          • Deň jablka

          • V piatok 20. októbra 2023 sme si pripomenuli Deň jablka. Žiaci sa obliekli do jeho farieb: žltej, červenej a zelenej. Najviac žiakov oblečených v týchto farbách bolo v 1.B a v 5.A triede. Žiaci týchto tried dostali sladkú odmenu. Mnohí nezabudli aj na jablkovú desiatu. Pripomenuli sme si význam tohto ovocia pre zdravie človeka. Veríme, že všetci nezabudneme zjesť každý deň aspoň jedno jablko, pretože má množstvo dôležitých vitamínov a blahodárny vplyv na náš organizmus.

          • Ruženec za jednotu a mier vo svete

          • V stredu 18. októbra 2023 sa aj naša škola zapojila do celosvetovej akcie: „Milión detí sa modlí ruženec“. Zišli sme sa o 10.00 hod. v školskej jedálni a pripojili sa k modlitbe ruženca za jednotu a mier vo svete, do ktorej sa prihlásili deti zo všetkých kontinentov. Pri piatich desiatkoch radostného ruženca sme postupne mysleli na všetkých 5 svetadielov a ľudí žijúcich na nich. Úvodné a záverečné časti ruženca viedol náš pán farár Jozef Ondovčák. Pri modlitbe zaznelo 7 jazykov: slovenský, starosloviensky, poľský, latinský, portugalský, nemecký a anglický. Zapojili sa deti všetkých ročníkov a snažili sa o modlitbu srdcom s nádejou, že aj ony svojou čiastkou prispejú k mieru vo svete, ktorý je práve v tejto dobe tak potrebný.