• MC Donald Cup - futbalový turnaj

          • Kvalifikácia na MC Donald Cup sa uskutočnila tak ako pred rokom, v Bohdanovciach. Na turnaji sa zúčastnili tieto družstvá: Haniska, Bohdanovce, Kechnec a Ruskov. A ako dopadli naše zápasy? 

            1. zápas Kechnec 3:2 Haniska

            2. zápas Haniska 3:1 Ruskov

            3. zápas Haniska 4:1 Bohdanovce

            Naše družstvo skončilo na peknom 2.mieste za Kechnecom, ktorý postúpil do okresného kola do Čane. Naše družstvo sa však nemá za čo hanbiť. Chýbal nám len malý kúsok k postupu. Ďakujeme našim reprezentantom: Števkovi Bindovi, Oliverovi Rusnákovi, Lukášovi Horváthovi, Lare Kisty, Lee Kožejovej, Riškovi Palenčárovi, Vratkovi Šporkovi a Timotejovi Šemnickému. 

          • Zero waste - Deň bez odpadu

          • V sobotu je na celom svete tzv. Zero waste Day, teda Deň bez odpadu. U nás v škole si ho pripomenieme už túto stredu 27.3. O čo ide? Naši žiaci zo Zelenej ambasády vám v tento deň počas krátkej prezentácie vysvetlia, čo Zero waste je. Okrem toho sa môžete zapojiť do výzvy neprodukovať počas celého dňa odpad. Znie to jednoducho ale bude to ľahké? Uvidíme, pridajte sa.

          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Keďže peniaze sú súčasťou nášho života, je veľmi dôležité o nich hovoriť. Preto sme pre našich žiakov pripravili týždeň finančnej gramotnosti, ktorý prebiehal v dňoch od 18. – 22. marca 2024. Touto akciou sme sa zároveň zapojili do celosvetovej kampane Global Money Week, ktorá je organizovaná NBS. Našou prioritou je, aby i naši žiaci boli schopní v neustále sa meniacom svete reagovať na nové výzvy. Preto sme tento týždeň poňali v širšom slova zmysle a na problematiku finančnej gramotnosti sme sa pozreli z viacerých uhlov (a teda i pohľadu viacerých vyučovacích predmetov).

            Piataci sa zahrali na obchod s vyrobenými peniazmi, rozprávali sa o príjmoch a výdavkoch každej domácnosti.  Žiaci si naceňovali jednotlivé predmety, učili sa vydávať a poznať hodnotu peňazí.

            Šiestaci pracovali na projekte Moja detská izba. Detskú izbu si nakreslili, zistili hodnotu zariadenia a celkový rozpočet izby. Žiaci sa oboznámili s novými pojmami ako rozpočet, výdavky, šetrenie v domácnosti, mzda, úver, a pod.

            Siedmaci, ôsmaci a deviataci vypracovali kvíz cez Kahoot, ktorý bol zameraný na poznatky o eure.

            Žiakom sa tieto aktivity páčili a veríme, že si odniesli aj veľa nových poznatkov, ktoré využijú v bežnom živote.

          • Marec - mesiac knihy ,,Knižný kvíz"

          • Je dôležité u žiakov budovať vzťah ku knihám, aby v dnešnej modernej dobe nevymizli z políc úplne. To bolo aj našou snahou v rámci knižného kvízu pre 2.stupeň. Každý týždeň mohli žiaci odpovedať na otázku súvisiacu s autorom, ktorý sa vyučuje na hodinách literatúry. V piatok sa žreboval výherca, ktorý získal krásnu knihu. Teší nás, že sa zapojila každá trieda.

            1. výherkyňa - Marianka Miková, 9.roč.

            2. výherca - Jakub Piško, 9.roč.

            3. výherkyňa - Evka Kmecová,6.B

            4. výherca - Edko Hiľovský 5.A

            Blahoželáme a prajeme veľa nezabudnuteľných čitateľských zážitkov!

          • Lyžiarsky výcvik Štrbské Pleso 4.3.2024-8.3.2024

          • Lyžiarsky výcvik zahájilo 12 nelyžiarov a 10 lyžiarov.  Žiaci boli rozdelení do štyroch družstiev podľa lyžiarskej zdatnosti. Práca inštruktorov bola náročná, hlavne prvé dva dni, pretože bolo potrebné naučiť začiatočníkov základom lyžovania. 

            Cieľ začiatočníkov bol

            -vedieť zjazdiť terén oblúkmi z pluhu, z rozšírenej stopy, pre tých talentovaných základným carvingovým oblúkom

                        Prvý deň začiatočníci získavali zručnosti v ovládaní lyží, druhý deň sa učili oblúky v pluhu a jazdu po spádnici. V tretí deň všetci začiatočníci zvládli jazdu na vleku a zdokonaľovali sa v oblúkoch formou tímovej práce v skupinách. Už vo štvrtý deň aj najslabší lyžiari ovládali jazdu na vleku, radenie družstva na svahu, jazdu po spádnici, zastavenie na svahu a pod svahom, otáčanie na svahu plynulými oblúkmi doľava a doprava, správne vykonanie pádu, ako aj vstávanie po páde. Zároveň to bola príprava na záverečné preukázanie zvládnutia základov lyžovania a splnenie cieľa. Všetci žiaci a žiačky zvládli lyžiarsku techniku na malom a strednom vleku.

            Ako najlepších žiakov z tejto skupiny hodnotíme:

            • Kristián Majoroš, Ladislav Kocai a Radka Kuzmová.

            Cieľ pokročilých bol

            -vedieť zjazdiť terén otvorenými a uzatvorenými carvingovými oblúkmi

            Po zistení situácie v teréne sa inštruktáž lyžiarov uberala na zdokonalenie zjazdu lyžiarskych zručností, vedieť zjazdiť terén so správnym držaním tela a znožnými oblúkmi.

            Ako najlepších žiakov z tejto skupiny hodnotíme:

            • Michaela Vargová, Vanesa Čechová, Richard Čarný a Emma Krempaská.

            Vyhodnotenie sa uskutočňovalo každý deň počas výcviku v skupinách, ale aj na poobedňajších nástupoch. V posledný deň sa odovzdávali aj vecné odmeny. 

            Ubytovanie bolo v hoteli Rysy – v Tatranskej Štrbe. Do strediska sa dochádzalo autobusom.

            Počasie a podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré s výborne upravenými svahmi. Lyžiarsky výcvik úspešne ukončili všetci žiaci. 

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

          • Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Tak neváhaj a zapoj sa do tejto výzvy aj ty! Obuj si 21. marca rozdielne ponožky a pridaj sa k nám! 

          • Montessori pomôcky

          • Základom Montessori pedagogiky je predpoklad, že každé dieťa sa rozvíja svojím individuálnym a neopakovateľným spôsobom a tempom, ktoré môžeme podporovať vhodnými hračkami a edukačnými pomôckami. Tieto pomôcky urýchľujú rozvoj dieťaťa, učia ho samostatnosti, samostatnému riešeniu problémov, rozvíjajú logické myslenie a formujú kreativitu. 

            Preto sme sa aj my rozhodli koncom roka využiť finančné prostriedky na zakúpenie práve takých pomôcok, ktoré rozvíjajú kreativitu a zvedavosť u detí. Radosť v očkách a zápal pre matematiku, či písanie nám potvrdili správnu kúpu. Veď sa pozrite, ako im to ide.... 

          • Marec - mesiac knihy ,,Hádanková knižná šifra"

          • História marca ako mesiaca knihy siaha nie do príliš dávnej minulosti. Marec bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Pri tejto príležitosti sme sa po minuloročnom úspechu rozhodli opäť aj tento rok pripraviť pre žiakov 1. stupňa ,,Hádankovú knižnú šifru“. Denne od 11-teho do 15-teho marca 2024 sme ráno zverejnili pre žiakov 1. a 2. ročníka dve rozprávkové hádanky, ktoré museli uhádnuť a pre žiakov 3. – 4. ročníka ilustráciu knižných hrdinov. Ich úlohou bolo uhádnuť názov knihy a jej autora. Svoje odpovede žiaci hádzali do vopred pripravenej škatule. V úvode tejto súťaže ako prvého výhercu vylosovala pani zástupkyňa. Následne losovali vyžrebovaní výhercovia z predchádzajúcich dni. Hlavnou výhrou pre našich zanietených knihomoľov boli knihy od rôznych slovenských a svetových autorov. Okrem výhercov každý žiak dostal aj malú sladkú odmenu. Výhercom srdečne blahoželáme!

            A tu sú výhercovia:

            Liliana Lacková 1. B,

            Damien Bialko 2. ročník,

            Dávid Hudák 1. B,

            Sofia Horváthová 2. ročník,

            Liliana Kováčová 4. ročník.

          • Beseda o bezpečnosti v doprave

          • Dňa 6.3.2024 mali deti v ŠKD tú česť privítať hosťa – kapitána Mgr. Rastislava Štefana, skúseného policajta, ktorý si pre deti pripravil interaktívny a poučný program plný prekvapení. S nadšením a energiou odovzdal deťom dôležité informácie o bezpečnom pohybe na ceste, vyzývajúc ich, aby boli obozretnými a zodpovednými účastníkmi dopravy. Zdôraznil dôležitosť používania bezpečnostného pásu, správneho správania sa na chodníku a rešpektovanie dopravných pravidiel. Deti získali užitočné rady, ktoré sa im zídu v každodennom živote. Koniec programu obohatili deti zvedavými otázkami. Odpovede kapitána boli motivujúce a veríme, že táto beseda upevnila vzťah s políciou. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s kpt. R. Štefanom, ktorá nám prinesie iné praktické rady do života.

          • Návšteva z Česka

          • V rámci projektu Erasmus+ nás v dňoch od 11.3.2024 do 15.3.2024 (teda už budúci týždeň) navštívia traja učitelia z českej školy v Ptení. Navštívia hodiny v každej triede. Nebudú však učiť. Prídu sa pozrieť na to, ako sa učíme my, čo máme v školstve spoločné a kde sú rozdiely. Dúfame, že návšteva bude obojstranne prínosná. 

          • Varíme, pečieme, chutnáme...

          • Od septembra sme opäť vdýchli život našej školskej kuchynke, v ktorej žiaci 2.stupňa na hodinách technickej výchovy varia a vypekajú množstvo dobrôt. Všetci sa na hodinách do práce aktívne zapájajú a spoločne už pripravili chutné nátierky, upiekli muffiny, perník, pizzové slimáky. Nechýbali ani pochúťky z modernej gastronómie ako plnené tortily, hamburgery, mexické tacos, kebab či tradičné pečené kura s ryžou, kuracie soté a palacinky. Tešíme sa z ich chuti do varenia a veríme, že aj vďaka týmto skúsenostiam z nich vyrastú zdatní kuchári.

          • Zelená stena

          • Ôsmaci na hodine technickej výchovy priložili ruku k dielu a spoločne vysadili rastliny, ktoré vytvárajú zelenú stenu vo vestibule našej školy. Keďže sa vonku už prebúdza jar, budeme na týchto hodinách pokračovať s výsadbou aj v exteriéri školy. Vymeníme teda varešky za rukavice a motyky.

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu vtáčiu búdku

          • Zelená ambasáda v piatok 23. 2. 2024 anonymným hlasovaním rozhodla o víťazoch súťaže o najkrajšiu vtáčiu búdku. Búdky a kŕmidlá prinieslo do školy 8 žiakov. Za prvý stupeň sa víťazkou s najvyšším počtom hlasov stala Noemi Kollárová z 3. ročníka. Na druhom stupni bol ocenený Marek Iglai. Obaja získali zaujímavé knižné odmeny. 

            Pripomíname, že po prázdninách si žiaci svoje výrobky môžu odniesť domov do svojich záhrad. Alebo ak ich chcú radšej nechať škole, radi ich umiestnime na stromoch v našom areáli.

          • Otvorená hodina

          • V utorok 20. februára a vo štvrtok 22. februára k nám zavítali deti z materských škôl v Haniske a v Sokoľanoch. Tieto detičky sa k nám chystajú na zápis do prvého ročníka a budúci rok z nich budú prváci. Pani učiteľky prvých ročníkov Zuzana Gavulová a Lívia Sajková ich pozvali do svojich tried a spolu s prvákmi im ukázali, čo všetko sa naučia. Malí škôlkári sa do jednotlivých úloh aktívne zapájali a ukázali aj svoju šikovnosť. Už teraz sa na nich tešíme. 

          • Lyžiarsky kurz Jahodná

          • Dňa 12. 2. 2024 vytvorili žiaci prvého až štvrtého ročníka štyri družstvá a vydali sa po stopách Peti Vlhovej, cesta ich zaviedla až na Jahodnú. Tu celý jeden týždeň skúšali svoje lyžiarske limity. Každý deň ráno o 8.00 hod. vyrážali prenajatým autobusom so sympatickou tetou šoférkou, aby o necelú hodinu „zakotvili“ v lyžiarskom areáli na Jahodnej. Po stále rýchlejšom a samostatnejšom prezutí a prezlečení, nastúpili do spomínaných štyroch družstiev: prvý špeciálny oddiel snowboardistov - preháňajúci sa po svahu síce len na jednej lyži, ale zato poriadne širokej, druhý oddiel - žiakov pripravujúcich sa v lyžiarskej škôlke, síce o niečo pomalší ako ostatní, ale zato o to vytrvalejší, vedení pánom inštruktorom obrneným nekonečnou trpezlivosťou, tretí elitný oddiel - najlepších lyžiarov od Hanisky cez Sokoľany až po Bočiar a v tesnom závese štvrtý oddiel nádejných lyžiarov, len krôčik od tých najlepších.

            Po krátkom prerušení na zopár desiatových chlebíkov a trochu teplého čaju, družstvá brúsili svoju techniku, až kým nezaznel gong zvolávajúci na obed. Pedagogický dozor nám pomohol rýchlo sa naobedovať, aby sme opäť mohli vystúpiť na svah. Posilnení obedom sa lyžovalo len to tak fičalo, ani sme si neuvedomili, že deň sa naplnil. Nasadli sme do autobusu a vyrazili domov. 

            Tento každodenný rituál sme opakovali od pondelka až do štvrtka. A potom prišiel vytúžený PIATOČEK, deň s veľkým „D“, kedy družstvá posilnené intenzívnym štvordňovým tréningom vyrazili na trať, aby mohli pretekať. 

            Naše výsledky a úspechy môžete vidieť na priložených fotografiách. 

            Po výdatnom obede, ešte posledný pohľad na našu ,mačku-jahodnáčku" stojacu pred jedálňou, tí útlocitnejší zatlačili rozlúčkovú slzičku a s kamennou tvárou nastúpili do autobusu. Už sa tešíme o rok opäť na ďalšiu lyžovačku. 

          • Bábkové divadlo

          • Dňa 23. 2. 2024 sa žiaci 1. stupňa v dopoludňajších hodinách zúčastnili divadelného predstavenia Guľko Bombuľko v bábkovom divadle v Košiciach. Témou hry bola sila priateľstva.  Práve pre dobré srdce Guľka Bombuľka si ho zvieratká na dvore rýchlo obľúbili. Napriek nástrahám sa Guľko Bombuľko zachoval za každých okolností statočne, aj keď na to takmer doplatil. Aj vďaka našim dobrosrdečným žiakom sa príbeh hlavného hrdinu skončil šťastne a všetci sme sa s dobrým pocitom vrátili do školy.

          • Webinár: Šikanovanie

          • Dňa 23. 2. 2024 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili webináru na tému šikana. JUDr. Danica Bedlovičová vysvetlila žiakom pojmy šikanovanie, kyberšikanovanie, obeť, agresor. Použila pri tom množstvo reálnych situácií, s ktorými sa v súvislosti s touto problematikou stretla. Vysvetlila im riziká používania mobilných telefónov nielen v škole, ale aj mimo nej. Upozornila na nástrahy číhajúce zo sociálnych sietí a oboznámila žiakov s dôsledkami, ktoré by v prípade šikany boli vyvodené voči agresorovi. 

          • Valentínky rozdané

          • 14. februára sme si pripomenuli sviatok zamilovaných, Deň sv. Valentína. Deň predtým si žiaci navzájom mohli napísať krásne valentínske pozdravy, ktoré ôsmačky so srdiečkami na líčkach porozdávali. Valentínky určite potešili a zahriali srdiečka. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 20. 2. 2024 sa uskutočnil jubilejný 70. ročník obľúbenej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Školského kola umeleckého prednesu poézie a prózy sa zúčastnilo 24 žiakov, ktorí svojim podaním šírili slobodu hovoreného slova.

            Porotu tvorili Mgr. Henrieta Smolková, Mgr. Daša Palenčárová a Mgr. Ľubomíra Gromová.

            Rozhodovanie nemala porota ľahké. Každý recitátor dal do svojho prednesu celé svoje srdiečko a nadšenie pre šírenie krás našej rodnej reči slovenského jazyka. Ďakujeme pani učiteľkám, ktoré húževnato pripravovali žiakov na súťaž a všetkým zúčastneným žiakom za posolstvo, ktoré nám vďaka dnešnému spoločne strávenému dopoludniu odovzdali.

            Sme hrdí na našich mladých umelcov literárneho prednesu a želáme im veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Výsledky tohto ročníka sú nasledovné:

            I. Kategória – prednes poézie – 1. miesto: Natália Kmecová, 4. roč                                               

                                                                 2. miesto: Simona Palenčárová, 2. roč.

                                                                 3. miesto: Šarlota Boháčiková, 3. ročník

                                  prednes prózy –   1. miesto: sme neudelili

                                                                 2. miesto: Barbora Vargová, 3. ročník

                                                                 3. miesto: Ela Švábová, 3. ročník

             

            II. Kategória – prednes poézie -  1. miesto: Terézia Imrichová, 6. B

                                                                  2. miesto: Patrícia Pohorencová, 6. A

                                                                  3. miesto: Ema Čonková, 6. B

                                 prednes prózy –    1. miesto: Zoja Hiščáková, 6. B

                                                                 2. miesto: Dorota Šamková, 6. B

                                                                 3. miesto: Emma Iglaiová, 5. A

            III. Kategória – prednes poézie - 1. miesto: Frederika Ferčáková, 9. roč.
                                                                  2. miesto: Marianna Miková, 9. roč.
                                                                  3. miesto: sme neudelili

                                      prednes prózy – 1. miesto: Lucia Oravcová, 8. roč.
                                                                   2. miesto: Miroslava Horváthová, 8. roč.
                                                                   3. miesto: Nela Vargová, 9. roč.

            Nik neobišiel naprázdno. Ocenení získali pamätné diplomy a peňažné poukážky na nákup  v kníhkupectve, ostatní účastnícke diplomy. Víťazi každého kola postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 21. a 22. 3. 2024 v Košiciach.

          • Rastliny na zelenú stenu

          • Prosíme žiakov, aby najneskôr do stredy 21. februára do školy doniesli izbové rastliny, ktoré by sme mohli umiestniť na novovytvorenú zelenú stenu vo vestibule školy. Najlepšie by boli nizkorastúce alebo popínavé rastliny, ktoré by padali smerom nadol.

            Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa, že si spolu vytvoríme krajšie prostredie.