• Od júla 2023 do júna 2024 má naša škola schválený projekt v rámci Erasmus+. Získali sme naň grant financovaný Európskou úniou v hodnote 41920€. Projekt sa volá Dôležitosť malých krokov a je zameraný na pozitívne zmeny v rámci ekológie na našej škole. Projekt má tri ciele: vzdelávanie pedagógov v téme environmentálna výchova, vytvorenie siete žiackych dobrovoľníkov (Zelená ambasáda) a redukciu produkovania odpadu v škole.

      Štyria učitelia už absolvovali vzdelávania v školiacich strediskách v Prahe a na Tenerife. Títo pedagógovia následne poskytnú informácie ostatným pracovníkom v škole, aby sa do environmentálnej výchovy zapojili všetci. 
      Na začiatku školského roka 2023/2024 prebehne nábor do Zelenej ambasády. Žiaci sa v rámci nej budú vzdelávať a angažovať v ekologických témach a následne budú poskytovať rovesnícke vzdelávania ostatným žiakom. Vybraní ambasádori vycestujú do škôl v Česku, Grécku, Litve a Portugalsku, kde budú pozorovať zavádzanie zelených procesov a ich vplyv.

      Veríme, že kombinácia vzdelávania učiteľov a žiakov následne prispeje k redukcii odpadu na našej škole. Na to, aby sme zmerali zníženie množstva odpadu, musíme zmerať počiatočný a konečný stav. Preto prvý školský týždeň zvážime odpad a priebežne budeme monitorovať jeho produkciu a najmä správne triedenie. Separáciu odpadu budú v triedach kontrolovať ambasádori, ktorí budú zároveň vyzývať spolužiakov k zníženiu používania jednorazových plastov.

      Počas trvania projektu budeme so Zelenou ambasádou organizovať rôzne ekologické aktivity a špeciálne dni. Po skončení projektu chceme pokračovať a zaviesť tradíciu týchto podujatí. 

    • Čo sa udialo počas Erasmu?/What happend during Erasmus+?

    • Návšteva od našich kolegov z Portugalska/A visit from our colleagues from the Portugal
      • Návšteva od našich kolegov z Portugalska/A visit from our colleagues from the Portugal

      • Študenti a učitelia z portugalskej školy v Abrantes počas svojej týždňovej návštevy zažili zaujímavú kultúrnu výmenu, spoznávali slovenské pamiatky, prírodu a technológie, upevňovali si navzájom vzťahy a získali vzácne spomienky.

        During their week-long visit, students and teachers from a Portuguese school in Abrantes experienced a vibrant cultural exchange, exploring Slovakia's heritage, nature, and technology, fostering lasting bonds and cherished memories.
      • V týždni od 8. do 12. apríla sme u nás hostili návštevu z projektu Erasmus+. Prišlo k nám päť žiakov a traja učitelia z portugalskej školy v meste Abrantes.

        V pondelok sme ich privítali ľudovými piesňami a tancom, pán starosta im ukázal obec naozaj originálnym spôsobom - jazdou na elektrických kolobežkách. Poobede v škole si vyskúšali kvíz o Slovensku, odprezentovali svoje projekty a zasadili niekoľko stromov a rastlín v našich nových záhonoch, ktoré zabezpečila obec.

        V utorok žiaci deviateho ročníka sprevádzali Portugalcov centrom Košíc a porozprávali im niečo o histórii a významných pamiatkach. Poobede sme navštívili Steel Park, kde si vyskúšali workshop o vode a následne si pozreli expozíciu.

        V stredu sme sa vydali do Tatier na Štrbské pleso. Po prechádzke okolo plesa nasledoval obed a výstup na skokanské mostíky. Aj samotná jazda zubačkou bola pre našich hostí zážitkom.

        Vo štvrtok sme sa pozreli do Technického múzea a do botanickej záhrady. Srdečne nás prijali aj na Gymnáziu Park mládeže, kde sme mohli nahliadnuť na hodiny anglického jazyka.

        V piatok sme si vychutnali výstavu vo Východoslovenskej galérii, a potom sme v škole absolvovali workshop zameraný na prácu s 3D tlačiarňou. Portugalci našej škole venovali 9 plagátov na tému Stromy s históriou. Vystavili sme ich vo vestibule školy a pani učiteľka Cristina z Portugalska nám o nich povedala viac. Následne sme už spoločne odišli na rozlúčkovú párty v priestoroch kultúrneho domu. Naši žiaci si pre spolužiakov z Portugalska pripravili občerstvenie, chlebíčky a koláče a okrem toho aj výbornú atmosféru, Parket bol stále plný a zábava pokračovala aj počas súťaží. Samozrejme nevyhnutná rozlúčka bola veľmi emotívna a nikomu sa nechcelo povedať dovidenia.

        Eva Uhalová

         

        Fotoalbum

         

        Vyhlásenie o vylúčení zodpovednosti:
        „Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo Národnej agentúry programu Erasmus+. Európska únia ani organizácia udeľujúca grant za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.”


        During the week from April 8 to 12, we hosted visitors from the Erasmus+ project. Five pupils and three teachers from a Portuguese school in the city of Abrantes came to us.

        On Monday, we welcomed them with folk songs and dance, the mayor showed them the village in a truly original way - by riding electric scooters. In the afternoon at school, they tried a quiz about Slovakia, presented their projects, and planted several trees and plants in our new flower beds provided by the municipality.

        On Tuesday, ninth-grade students accompanied the Portuguese through the center of Košice and told them something about history and important monuments. In the afternoon, we visited Steel Park, where they attended a workshop about water, and then saw the exhibition.

        On Wednesday, we went to the Tatras to Štrbské pleso. A walk around the lake was followed by lunch and a climb to the ski jumping ramp. Even the cog railway ride itself was an experience for our guests.

        On Thursday, we visited the Technical Museum and the Botanical Garden. We were also warmly welcomed at the Gymnazium Park mládeže (grammar school), where we could attend the English language classes.

        On Friday, we enjoyed the exhibition at the East Slovak Gallery, and then we completed a workshop at school focused on working with a 3D printer. The Portuguese donated 9 posters to our school on the topic Trees with History. We put them on display in the school lobby and teacher Cristina from Portugal told us more about them. Then we went together to the farewell party in the cultural center of our village hall. Our students prepared snacks, sandwiches, and cakes for their classmates from Portugal and, in addition, a great atmosphere, the dance floor was always full and the fun continued even during the competitions. Of course, when it was time to leave it was very emotional and no one wanted to say goodbye.

        Eva Uhalová

         

         

        Gallery

         

        Disclaimer:
        “Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the granting authority: Národná agentúra programu Erasmus+. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them”.

      • Naspäť / Return